Project T: dappere blockbuster met liefdevolle boodschap

Project T is een ouderwets optimistische sciencefictionfilm, die wil verbluffen én aanzetten tot nadenken. Zeker, veel moraal, maar dit is een dappere blockbuster met een liefdevolle boodschap.

Floortje Smit
null Beeld Unit
Beeld Unit

Knap gedaan, hoor, een jetpack ontwerpen. Maar wat voor nut heeft zo'n 'rugzakje' waarmee je kunt vliegen, wil het jurylid van een ontwerpwedstrijd anno 1962 in Project T weten. De 11-jarige ontwerper Frank Walker weet het wel: 'Als ik iemand zou zien vliegen met een jetpack, zou ik denken dat alles mogelijk is. Dat zou me inspireren.'

Dat is het doel van Project T (buiten de Benelux: Tomorrowland), een ouderwets optimistische sciencefictionfilm die wil verbluffen én aanzetten tot nadenken. Zeg maar Interstellar light.

Het niet na te vertellen Project T (mede geschreven door Lost-scenarist Damon Lindehof) biedt explosies en robots. Het speelt zich af in de wereld van kinderdromen, waar deuren naar andere dimensies zich elk moment kunnen openen en er een geheime club bestaat die altijd op zoek is naar nieuwe leden.

Hier is overduidelijk een nostalgicus aan het werk: regisseur en scenarist Brad Bird (The Incredibles, Ratatouille) liet zich inspireren door het sciencefictiongedeelte van Disneyland, ontworpen in de jaren vijftig. Hij wil een jongere doelgroep de tijd laten zien waarin de toekomst een wereld van onbeperkte mogelijkheden bood en geen directe route richting apocalyps. Project T doet bovendien denken aan de avonturenfilms van de jaren tachtig, zoals Back to the Future, die nog jongens én meisjes wisten te betoveren.

Extra pluspunt zijn de meisjesrollen: zo is hoofdrolspeelster Casey een 'nerd' zonder het gebruikelijke verslofte uiterlijk, met een motorrijbewijs maar zonder stoeipoesachtig pakje. Deze slimmerik wordt gespeeld door Britt Robertson, die met haar jonge energie zelfs tegenspeler George Clooney - hier een gedesillusioneerde uitvinder - qua charisma voorbijstreeft.

Ja, de moraal ligt er dik bovenop en er valt best wat op het einde van het scenario af te dingen, maar dit is een dappere blockbuster met een liefdevolle boodschap: je kunt de wereld veranderen, als je maar van je luie reet af komt, je hersenen gebruikt en een beetje positief gaat denken. Is het niet te lang geleden dat je dat hebt gehoord?

Project T Regie: Brad Bird. Met: Britt Robertson, George Clooney, Raffey Cassidy, Hugh Laurie.129 min.,in 88 zalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden