Proef online aangifte huwelijk en geboorte

Aangifte van huwelijk, geboorte en overlijden kan straks ook gewoon online.

ANP

De eerste gemeenten die er mee aan de slag gaan zijn Den Haag, Delft en Den Bosch.

Dat heeft het ministerie van Justitie maandag bekendgemaakt. Het gaat om verschillende projecten. Iedere gemeente doet mee aan een project. Justitie begint met de pilot huwelijk en overlijden. Daarna volgen anderen zoals aangifte geboorte en geregistreerd partnerschap.

Om een en ander mogelijk te maken heeft minister Hirsch Ballin een wetsvoorstel hierover voor advies naar de Raad van State gestuurd.

Afgestemd

Om deze aangiftes digitaal te kunnen laten doen, worden de burgerlijke stand en de gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens (GBA) op elkaar afgestemd. ‘Ook worden bestaande procedures vereenvoudigd. Zo is het niet langer nodig om een geboorteakte te overleggen bij de melding van een huwelijksvoornemen’, aldus justitie.

Overigens blijft het mogelijk om ook gewoon aan het gemeentelijk loket aangifte te doen van geboorte of overlijden. De digitale aangifte via het zogeheten DigiD is feitelijk een nieuwe stap. ‘Zo kunnen mensen die willen trouwen dat straks via de computer melden.

Overlijden

Hetzelfde geldt voor de uitvaartondernemer bij overlijden. Als de ambtenaar dan nog vragen heeft of als er onduidelijkheden zijn, neemt hij contact op met degene die aangifte heeft gedaan.’

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden