Proces tegen Kranten.com verscheurt internetwereld

Het kort geding van kranten-uitgever PCM tegen de website Kranten.com splijt de Nederlandse internetgemeenschap. Aan de ene kant staan de verdedigers van het auteursrecht, die vinden dat profiteren van andermans informatie uit den boze is....

Kranten.com geeft dagelijks een overzicht van de belangrijkste Nederlandse krantenkoppen. Wie een kop aanklikt, vliegt naar het artikel op de website van de uitverkoren krant. Als uitgever van kranten als Trouw, Volkskrant en NRC Handelsblad, vindt PCM dat Kranten.com dit niet mag doen. Door direct te verbinden met artikelen omzeilt Kranten.com de homepages van de kranten en daar staan de meeste advertenties.

Kranten.com neemt de plek in van de krantenhomepages en strijkt de reclameopbrengsten op die PCM misloopt. Dat zit PCM-advocaat J. Krikke nog het meest dwars. Ook maakt Kranten.com inbreuk op het auteurs-, databank- en merkrecht van de uitgever. Krikke vroeg de rechter donderdag het structureel doorverbinden naar artikelen te verbieden.

Op de vele elektronische magazines op internet wordt fel over de zaak gediscussieerd. Francisco van Jole staat aan de kant van PCM. De internetjournalist noemde de oprichters van Kranten.com snotapen die snel rijk willen worden over de ruggen van de kranten. De rechter moet daar volgens hem zo snel mogelijk een einde aan maken.

Maar voor internetgoeroe Vincent Everts zou een verbod Nederland op internet volstrekt belachelijk maken. 'Internet bestaat uit doorverwijzingen, een verbod verandert daar niets aan. Als PCM gelijk krijgt dan zou je alleen nog naar homepages mogen verwijzen', aldus Evers. Internetjournalist Peter Olsthoorn noemt de eis 'volslagen krankjorem'. De rechter doet 22 augustus uitspraak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden