Privé-domein gaat op vakantie

De mooiste verhalen in Schrijvers op Reis zijn die met volgepakte auto's, wegenkaarten en andere reisperikelen

Nell Westerlaken

Het schrijven van romans gebeurt meestal in de afzondering van studeerkamers. Een werkzaam leven in bespiegelende stilte is moeilijk te combineren met de reuring van een reizend bestaan, tenzij je Cees Nooteboom bent of Tommy Wieringa.

Maar die twee auteurs ontbreken in de bundel Schrijvers op Reis, Privé-Domein gaat op vakantie. Logisch, want De Arbeiderspers zocht schrijvers uit eigen stal. Chronische wereldreizigers zijn er niet onder hen, dus verwacht geen avontuurlijke lotgevallen of spannende confrontaties met andere culturen. Veel auteurs doken in hun herinneringen.

De (vakantie)plaats en de reis zijn ook lang niet altijd het voertuig voor het verhaal. Onno Blom beschrijft herinneringen aan Gerrit Komrij met als enige 'reis'referentie dat de man in Portugal woonde. Mooi verhaal maar een reisverhaal? De Vlaming Herman Leenders blijft dichter bij het thema. Op verfrissende wijze beschrijft hij zijn kampeervakantie - niet des schrijvers, meent hij. 'Een schrijver huurt een huisje, een villa met zwembad, of een Charme Hotel dat bij zijn personages past. Ik ken weinig boeken met kamperende personages en al zeker niet met personages die een caravan achter zich aantrekken.'

Het kan toeval zijn, maar de mooiste verhalen zijn die waarin de reis zelf een rol speelt. De jonge Abdelkader Benali moet ingeklemd tussen familieleden en een vracht spullen zijn chaufferende vader naar Marokko loodsen met een wegenkaart. Guido van Heulendonk beschrijft hoe zijn reiservaringen in de Baltische Staten hem over zijn writer's block heen hielpen.

Op een paar uitzonderingen na wil het nergens echt luchtig worden, maar dat is wel fijn in het seizoen waarin verhalenbundels meestal een ondraaglijke lichtheid bezitten. Het boek, met bijdragen van onder anderen Anna Enquist, A.F.Th. van der Heijden, Tessa de Loo en Ronald Giphart, biedt overzichtelijke literatuur voor in een huisje, een villa met zwembad, een Charme Hotel, of op de camping natuurlijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden