Private musea van moderne mecenassen in opkomst

Het aantal musea dat volledig op privégeld draait, stijgt snel. Moderne mecenassen komen vooral uit Europa en Azië. Zij willen 'iets teruggeven' aan de regio waar ze leven.

Marc van den Eerenbeemt
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Zuid-Korea, de Verenigde Staten en Duitsland hebben de meeste particuliere musea voor hedendaagse kunst. Wereldwijd zijn er 317 van deze private kunstmusea, waarvan de meeste gratis toegankelijk zijn voor het publiek. Meer dan driekwart is opgericht na het jaar 2000. Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse kunstmarktonderzoeker Larry's List.

Lees hier de reportage over het museum in een regenwoud

De groei van het aantal particuliere musea voltrekt zich in landen die traditioneel veel publieke musea hebben, zoals in Europa, maar ook in opkomende kunstlanden in Azië.

Het grootste aantal particuliere musea, 45 procent van het totaal, is te vinden in de Europese landen. Azië herbergt 33 procent en Noord-Amerika 15 procent. Zuid-Amerika (4 procent), het Midden-Oosten en Afrika (beide 2 procent) en Australië (1 procent) zijn hekkensluiters. Na Zuid-Korea is China het Aziatische land met de meeste private kunstmusea. De meest verzamelde kunstenaars door de particuliere musea zijn de Amerikaan Andy Warhol (van wie werk aanwezig is in 15 procent van de collecties) en de Duitsers Anselm Kiefer (9 procent) en Gerhard Richter (9 procent). De toptien wordt gecompleteerd door Damien Hirst, Pablo Picasso, John Baldessari, Cindy Sherman, Olafur Eliasson, Donald Judd en Sol LeWitt. Amerikaanse, Duitse en Britse kunstenaars zijn het best vertegenwoordigd in de collecties. Uit de Aziatische wereld scoren vooral Chinese, Japanse en Zuid-Koreaanse kunstenaars goed.

null Beeld Sebastian Liste/NOOR
Beeld Sebastian Liste/NOOR

De private musea zijn geen kleintjes meer. Eenderde heeft meer dan 5.000 kunstwerken in de collectie, 43 procent heeft meer dan 500 werken. Het private kunstmuseum met de grootste collectie is het Museo Soumaya in Mexico City van telecombaron Carlos Slim, met 66 duizend werken in eigendom.

De meeste private musea zijn gratis toegankelijk voor het publiek, zoals het onlangs geopende The Broad in Los Angeles.

De oprichters van de musea hebben een gemiddelde leeftijd van 65 jaar, eenderde van hen is ouder dan 70 jaar. Slechts 2 procent is jonger dan 40. De meerderheid, 81 procent, is man. Meer dan de helft van hen, 59 procent, bouwde het museum in de eigen woonplaats. Een belangrijk motief is iets teruggeven aan de regio waarin zij leven, aldus het onderzoek.

Larry's List publiceert niet alle namen van de 317 particuliere musea. Dat is informatie die te koop is voor klanten van het onderzoeksbureau. Veel van de musea zijn wel te vinden in het Volkskrant-onderzoek naar de opkomst van musea voor moderne en hedendaagse kunst sinds 2005, dat vorige zomer werd gepubliceerd. Daaruit bleek dat sinds 2005 wereldwijd meer dan 150 private kunstmusea zijn geopend.

null Beeld AFP
Beeld AFP

volkskrant.nl/museum

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden