Privaat geld mogelijk redding Collectiegebouw Rotterdam

Michiel Kruijt
Sfeerbeeld van het collectiegebouw. Beeld -
Sfeerbeeld van het collectiegebouw.Beeld -

Weer is het besluit over de bouw van het Collectiegebouw uitgesteld. Pas in het najaar bepaalt de gemeenteraad van Rotterdam of het publiekstoegankelijke depot van Museum Boijmans Van Beuningen in het Museumpark mag verrijzen. Maar deze vertraging zou wel eens de redding van het plan kunnen worden.

Woensdag zou de raad een begin maken met het finale debat, dat had moeten resulteren in een besluit begin juli. Naar de standpunten van de partijen werd met spanning uitgekeken omdat het de vraag is of er een meerderheid is te vinden voor het Collectiegebouw. Leefbaar Rotterdam, de collegepartij met het grootste aantal raadszetels, heeft 'twijfels over het nut en de noodzaak van het gebouw', zoals een fractielid het gisteren verwoordde.

Vraagtekens

Ook andere partijen hebben vraagtekens gezet bij het project. Iedereen is het er over eens dat de problemen in de depots van Boijmans - ruimtegebrek en constant gevaar van wateroverlast - moeten worden verholpen. Maar moet dat met zo'n duur gebouw waarin andere Rotterdamse musea niet eens opslagruimte krijgen?

Afgelopen maandag kwam wethouder Adriaan Visser (Cultuur, D66) opeens met het bericht dat stichting De Verre Bergen niet 15 miljoen euro, maar 20 miljoen gaat bijdragen aan het 58,5 miljoen kostende Collectiegebouw. Nog belangrijker was zijn mededeling dat deze filantropische instelling van de steenrijke Rotterdamse familie Van der Vorm (grootaandeelhouder van investeringsmaatschappij HAL) ook bereid is de financiering van de rest van het depot op zich te nemen, al dan niet in samenwerking met banken. Daardoor liggen de financiële risico's van de bouw niet langer bij de gemeente. Die wordt dan geen eigenaar, maar huurder.

Meer tijd

De raad gunde woensdag de wethouder meer tijd om deze 'private variant' verder uit te werken. Visser erkende na het debat dat de kans op een politiek debacle hem heeft aangezet om private financierders te gaan zoeken: 'Ik heb geluisterd naar de kritiek en heb daarin de opdracht gehoord om alternatieven te vinden.'

Door het financiële risico voor de gemeente te beperken, hoopt de wethouder alsnog de ruime meerderheid te halen die hij zich voor dit prestigieuze gebouw wenst. Veelzeggend was zijn opmerking dat de grootste collegepartij dit particulier initiatief wel moet appreciëren. 'Want in de achterban van Leefbaar Rotterdam zitten heel veel ondernemers', aldus de D66'er.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden