Printen als een roker

Sommige laserprinters spugen veel schadelijke stofdeeltjes uit, ontdekten onderzoekers.Door Broer Scholtens..

Broer Scholtens

Vies zijn ze, laserprinters. Er zijn er die evenveel superfijn stof het kantoor inblazen als een kettingroker. Minuscule deeltjes die zich diep in de longen ophopen, stellen Australische onderzoekers deze week in het blad Environmental Science & Technology.

De wetenschappers van de technische universiteit van Queensland in Brisbane deden metingen in een kantoor waar 62 laserprinters stonden. Met een deeltjesteller werd boven elke printer gemeten hoeveel stofdeeltjes vrijkomen bij het afdrukken van een dichtbeschreven A4’tje, deeltjes van de toner, een mengsel van grafiet voor zwartkleuring en polymeerdeeltjes voor kleuren. Ze komen vrij aan het begin van de printgang.

Van de laserprinters – van diverse merken, leeftijd en printsnelheid – stootte 60 procent geen stofdeeltjes uit, althans niet meetbaar. Spuwende laser jet printers bliezen niet evenveel deeltjes de lucht in. Eenderde van de emitterende printers deed dat uitbundig.

De luchtonderzoekers hebben drie printers uitgebreider getest, in een klimaatkamer waar superschone lucht door heen werd geblazen. De printer kreeg er een grote printopdracht te verwerken, van vijf tot honderd A4’tjes. Tijdens het printen werd in de uitgeblazen lucht het aantal deeltjes gemeten, en de deeltjesgrootte.

Superklein zijn ze. Gemiddeld 40 tot 80 nanometer (een nanometer is een miljardste meter). Er zijn deeltjes van 10 nanometer en deeltjesclusters van honderden nanometer. Ook het uitspuwtempo varieert per printer. In de eerste printminuten worden tientallen miljarden deeltjes uitgestoten, met een uitschieter van bijna 200 miljard per minuut. Een brandende sigaret produceert evenveel.

Allerlei variabelen spelen een rol: type, tempo, grootte en ouderdom van de printer, het gebruik, de ‘leeftijd’ van de toner cartridge. Hoe die op elkaar inwerken, is niet te voorspellen, stellen de onderzoekers. Een oude HP-laserprinter spuwt meer uit dan een nieuwe, zoveel lijkt duidelijk. Heeft de printer net een nieuwe cartridge, dan is die uitstoot ook groter.

De meeste geteste printers waren van Hewlett-Packard (HP), omdat HP marktleider is. Er zijn HP-printers die geen deeltjes uitstoten en er zijn er die dat wel doen. Stofproductie is niet verbonden met een bepaald merk of type. De Australiërs vonden een HP LaserJet 5 (een veel verkocht type) die veel stof uitblies, terwijl een andere printer van dat type dit niet deed.

Of al dat printerstof kwaad kan? Het zijn juist superkleine deeltjes die bij inademen diep de longen binnendringen, en daar schade kunnen veroorzaken, stellen de Australiërs. ‘Er moet een betere regelgeving komen’, adviseren ze.

HP kan geen commentaar geven omdat ‘onze deskundigen het artikel niet hebben gelezen’. HP wijst erop dat al haar printers voldoen aan de strengste stofemissienormen. Onafhankelijke keuringsinstituten controleren dat, zegt HP.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden