Tv-recensieGidi Heesakkers

Prima dat ‘De gevaarlijkste wegen’ stopt en Fred Teeven af en toe ‘ja’ zegt tegen een tv-programma

null Beeld
Gidi Heesakkers

‘Sommige dingen plan je niet in het leven’, zei Fred Teeven. Hij was vorige week te gast in het nachtprogramma ’t Wordt Nu Laat (WNL) op Radio 2 toen presentator Toine van Peperstraten als onderdeel van de zogenoemde ‘vliegensvlugge vragen’-rubriek informeerde naar het meest romantische dat hij ooit deed. Zijn antwoord – de liefde bedrijven op het strand, ‘één keer lang geleden en één keer niet zo lang geleden’ – leidde tot gegiechel van beide mannen en de onvermijdelijke koppen op een aantal nieuwssites: ‘Fred Teeven doet pikante onthulling.’

Goed, omdat je sommige dingen in het leven niet plant kán het gebeuren dat je op een dag ‘ja’ zegt tegen een redacteur die vraagt of je na 24 uur met... (VPRO, 2016) en Kroongetuige (RTL4, 2018) wilt meedoen aan het BNNVara-programma De gevaarlijkste wegen van de wereld. En dan stap je in een jeep met een voor jou onbekende Bekende Nederlander om samen over onverharde wegen in Roemenië te jakkeren.

YouTuber Kalvijn (23) en Fred Teeven (60) waren zondagavond het castingcadeau van de laatste De gevaarlijkste wegen. Er komt een einde aan de amusementsshow die volgens de mediadirecteur van BNNVara niet langer past bij ‘een inhoudelijke scherpe koers’. Of die er eigenlijk misschien wel nooit bij paste, maar het keek nu eenmaal lekker weg, en er keken veel mensen naar.

Fred Teeven en Kalvijn in De gevaarlijkste wegen van de wereld. Beeld Gidi Heesakkers
Fred Teeven en Kalvijn in De gevaarlijkste wegen van de wereld.Beeld Gidi Heesakkers

Logisch dat de makers aan Fred Teeven dachten. Hij ging nat als politicus en droogde in het bonnetjeshiernamaals op als een BN’er met de verzachtende vibe van een onbekende Nederlander. Hij hoefde er alleen maar buschauffeur voor te worden. Zo zien we onze BN’ers graag; als mensen die genieten van kneuterig afwassen in een teiltje op de camping en thuis geen afwasmachine hebben – het kampeerinterview met Teeven in het zomermagazine van de Volkskrant (‘Is die kampeerbus wel een beetje geluidsdicht?’) zal ik nooit vergeten.

Zo willekeurig was de vraag die Kalvijn hem tussen plichtmatige ontmoetingen met de lokale bevolking door stelde dus ook weer niet: ‘Was jij een beetje, of ben jij een beetje een casanova?’ Hun roadtrip deed aan als de mannenvakantie van een vrijpostige vader en zoon. De een riep voortdurend ‘téring’ en ‘geniaal’, de ander koos woorden als ‘godsammelazarus’ en ‘slimbo’. En toen probeerde Kalvijn ook nog uit te leggen wat het betekent als geïnteresseerde vrouwen op Instagram in je dm sliden. ‘Heb jij nog nooit naaktfoto’s gehad van vrouwen die je niet kent?’ leidde niet tot een pikante onthulling. Teeven: ‘Ik geloof dat ik nu aan geheugenverlies lijd.’

Als Fred Teeven nog eens van beroep wil wisselen zou hij rij-instructeur kunnen overwegen. Ik vrees dat ik ook zou kijken naar een programma waarin hij al klessebessend pubers naar school brengt (wat niet betekent dat ik vind dat dat programma er moet komen). Nee, prima dat De gevaarlijkste wegen stopt. Maar Teeven in Expeditie Robinson, dat wil ik nog wel eens zien.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden