Prijsvraag voor asielzoekershuizen heeft een breder doel

Er zijn nog twaalf ontwerpen over voor de prijsvraag van het COA voor innovatieve huisvesting voor asielzoekers. De winnende ontwerpen zullen worden gerealiseerd.

Re-settle. Beeld
Re-settle.Beeld

Twaalf ontwerpteams zitten nog in de race voor de prijsvraag A Home Away From Home, die het Centraal Orgaan Asielzoekersopvang (COA) en Rijksbouwmeester Floris Alkemade begin dit jaar lanceerden. Drie studententeams kregen een eervolle vermelding.

Aanleiding voor de open oproep is het grote woningtekort voor het groeiende aantal asielzoekers, maar gezien de lange wachtlijsten voor sociale huurwoningen reikt de opgave verder. Alkemade spreekt dan ook liever over huisvesting voor 'groepen mensen die in en uit de stad stromen, van expats en studenten tot statushouders en seizoensarbeiders. Het doel is om innovatie op gang te brengen, dankzij de asielzoekers, maar waar veel meer mensen profijt van kunnen hebben.'

RE-Settle

Ontwerp: René van Zuuk
Twee jaar geleden ontwikkelde architectenbureau René van Zuuk een methode waarbij uit blokken piepschuim (EPS) met een gloeidraad vrije vormen kunnen worden gesneden, met een minimale hoeveelheid afval. Uitgangspunt is om met dit lichte, goedkope materiaal een dorpsomgeving te scheppen. De (koppelbare) woonunits zijn een soort hotelkamers, voorzien van een entresol met bed, kastruimte, een tafel met stoelen en sanitair. Negenenvijftig units samen vormen een cluster, dat herkenbaar is aan zijn eigen gevelprint.

366 projecten

De prijsvraag richt zich zowel op hergebruik van leegstaande gebouwen als nieuwbouw. In totaal werden 366 projecten ingezonden. 'Ik ben vooral verrast door de breedte van de inzendingen', zegt Alkemade. 'Er zijn ontwerpers die kijken naar de sociale kant, anderen komen weer met technische oplossingen. Die verscheidenheid, daar willen wij met de geselecteerde projecten op voortbouwen."

De twaalf ontwerpen worden de komende maanden verder uitgewerkt. Begin juli worden maximaal zes winnaars gekozen, die ieder een geldbedrag van 10 duizend euro ontvangen. 'De voorstellen zijn onvergelijkbaar en één winnaar zou geen recht doen aan de enorme variatie. Bovendien is de insteek om met deze prijsvraag alle verschillende aspecten bij elkaar te brengen.'

DomusKoffer Beeld
DomusKofferBeeld

DomusKoffer

Ontwerp: Wardo Tieman - Projektburo Tieman BV
De DomusKoffer is een uitklapbare koffer van 2,2x1,25x0,75 m, waarmee je in een handomdraai woonruimte creëert in leegstaande gebouwen. De koffer omvat een uitklapbare keuken en badkamer, en alle aansluitingen voor communicatie, verlichting, keuken en sanitair. Het Plug 'n Play systeem wordt gekoppeld aan het bestaande data-, water-, riool- en stroomnet.

Aanzuigende werking

Wat gaat er met de winnende ontwerpen gebeuren? 'Het COA heeft de intentie uitgesproken om prototypes te realiseren. Ik verwacht dat er in de loop van het jaar daadwerkelijk gebouwd gaat worden, en dat hoeft zeker niet bij één unit te blijven, het zouden er ook zomaar honderd kunnen zijn.'

Hoe verhoudt zich de roep van de politiek om opvang vooral niet al te aantrekkelijk te maken - dat heeft een aanzuigende werking - tot de plannen die nu gepresenteerd worden? 'Wie in Nederland wordt toegelaten, is een politieke vraag. Maar als je huisvesting creëert - ongeacht voor wie - doe je dat zo goed mogelijk. Ik kan geen begrip opbrengen voor het bewust creëren van B-kwaliteit. En als je woningen goede kwaliteit geeft, worden ze ook aantrekkelijk voor andere doelgroepen. Dan krijg je gemengde buurten, en ook de gewenste integratie.'

Een dak onder de zon. Beeld
Een dak onder de zon.Beeld

Een dak onder de zon

Ontwerp: Arjan de Nooijer - dNArchitectuur, Bram Zondag - Bureau Zondag Architectuur
Een dak onder de zon combineert de aanleg van zonnepanelenvelden met modulaire woningen tot een rendabele vorm van tijdelijke huisvesting. Eén vluchtelingenwoning levert de extra energie voor één Nederlandse eengezinswoning. Investeren in vluchtelingenwoningen is investeren in duurzame energie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden