Prijs voor diversiteit Van Abbe

De eerste Stimuleringsprijs Culturele Diversiteit voor musea van moderne kunst is woensdagavond uitgereikt aan het Van Abbemuseum in Eindhoven. De Mondriaan Stichting verkoos het voorstel boven vier voorstellen van andere musea....

Nooit eerder werd een prijs van deze omvang toegekend aan een museum. De prijs moet musea ertoe aanzetten meer allochtone bezoekers te trekken, meer kunstenaars met een niet-westerse achtergrond te programmeren en meer kleur in de museumstaf te stimuleren. Bereik van allochtonen staat al zestien jaar op de politieke agenda, maar het beleid tot nu toe heeft nog nauwelijks resultaat opgeleverd.

De jury van de Stimuleringsprijs, bestaande uit schrijver Abdelkader Benali, hoogleraar Kitty Zijlmans, onafhankelijk curator Rose Issa en Salah Hassan (directeur van hetAfricana Studies and Research Centre in New York), vond het voorstel van het Van Abbemuseum verfrissend, ambitieus en ‘risicovol’, wat als een positieve eigenschap werd beschouwd. Het juryrapport meldt dat het Van Abbemuseum hiermee de brug tussen de internationale wereld van hedendaagse kunst en een divers publiek slaat.

In het project Be(coming Dutch) wordt een onderzoek, een werkreis voor nationale en internationale deelnemers en een serie tentoonstellingen voorgesteld. Het thema van onderzoek is ‘identiteit en culturele diversiteit’.

Gitta Luiten, directeur van de Mondriaan Stichting, prijst het oordeel van de jury: ‘Dit is het meest ambitieuze plan. Het stelt de functie van het museum in de samenleving ter discussie.’

Museum De Paviljoens in Almere stelde voor om de diversiteit in het eigen collectiebeleid te onderzoeken, Boijmans Van Beuningen in Rotterdam wilde artist in residencies realiseren, Het Domein in Sittard wilde een uitwisseling met een cultureel instituut in China, en het Centraal Museum in Utrecht stelde een programma rondom de Palestijns-Amerikaanse intellectueel Edward Saïd voor.

Maar wat alle voorstellen niet ter discussie stellen, is de diversiteit binnen de museale instituten. Luiten: ‘De jury merkt op dat het personeel in musea grotendeels ‘‘wit’’ is en dat geen van de plannen een voorstel deed om deze institutionele situatie te veranderen.’

De stichting overweegt de prijs tot een tweejaarlijks initiatief te maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden