'Presidentskandidaat Macron slachtoffer van grote gecoördineerde hack'

Aanhangers van de Amerikaanse president Trump hebben gehackte documenten verspreid uit de campagne van de Franse presidentskandidaat Emmanuel Macron, zegt de Belgische sociale media-onderzoeker Nicolas Vanderbiest in de krant Libération.

Peter Giesen
Emmanuel Macron. Beeld afp
Emmanuel Macron.Beeld afp

Vrijdagavond werd de campagne van Macron getroffen door een 'zeer grote en gecoördineerde hack-operatie'. Volgens het campagneteam zijn gestolen documenten gepubliceerd, vermengd met nepdocumenten. De documenten bevatten geen compromitterende informatie, aldus de campagne, ze zouden slechts 'de normale manier waarop een verkiezingscampagne verloopt' laten zien.

In Libération reconstrueerde Nicolas Vanderbiest de verspreiding van de documenten. Ze werden voor het eerst gesignaleerd op het internetforum 4Chan. Daarna werden ze via Twitter verspreid door Jack Posobiec, lid van de actiegroep Citizens for Trump. Volgens Vanderbiest speelde Posobiec ook een rol in de verspreiding van de geruchten over een pedofiel netwerk van Amerikaanse Democraten, onder wie John Podesta, hoofd van de campagne van Clinton.

De 'MacronLeaks' werden opgepikt door Disobedient Media, de pro-Trumpsite die eerder een document over een rekening van Macron op de Bahama's had verspreid. Macron heeft een aanklacht ingediend omdat het document volgens hem is vervalst.

WikiLeaks

Vervolgens verschenen de gehackte documenten van de Macroncampagne bij WikiLeaks. Vanochtend liet WikiLeaks weten in de MacronLeaks nog geen valse documenten te hebben aangetroffen. Via een tweet suggereerde WikiLeaks dat de documenten kunnen zijn gelekt door tegenstanders van Poetin: 'Wie profiteert ervan? De timing van de lekken is te laat om de verkiezing te treffen maar zal zeker gebruikt wordt om vijandigheid ten opzichte van Rusland op te stoken en meer geld aan spionage uit te geven.'

WikiLeaks gelooft niet dat de Franse verkiezingen hierdoor nog beïnvloed kunnen worden, gezien de grote voorsprong van Macron: 62 procent in de laatste peilingen tegenover 38 procent voor Le Pen.

De gehackte documenten werden gelekt vlak voordat de Franse verkiezingscampagne sloot, vrijdag om middernacht. De kandidaten mogen nu geen campagne meer voeren. Ze mogen dus niets zeggen over de gehackte documenten. Vlak voor twaalf uur verzond Florian Philippot, de rechterhand van Marine Le Pen, nog wel een mail: 'Zullen de MacronLeaks dingen aan het licht brengen die onderzoeksjournalisten bewust hebben verzwegen? Angstaanjagend, deze ondergang van de democratie.'

null Beeld afp
Beeld afp

Strafrecht

De commissie die toezicht houdt op de verkiezingen komt vandaag bijeen voor een spoedvergadering. Omdat de campagne is afgelopen, roept zij de media op niet te schrijven over de inhoud van de MacronLeaks, 'eraan herinnerend dat het verspreiden van valse informatie onder het strafrecht kan vallen'.

Doordat de kandidaten zwijgen en de media terughoudend zijn, zal de berichtgeving over de inhoud van de MacronLeaks waarschijnlijk vooral te vinden zijn op extreem-rechtse sites en twitteraccounts.

Franse verkiezingen
'Macron krijgt voorlopig het voordeel van de twijfel'. Vijf Franse kiezers over hun keuze. (+)

Hoe probeert het Kremlin de Franse verkiezingsuitslag te beïnvloeden? Lees hier meer over onder andere 'alternatieve nieuwsperspectieven' van Russische staatszender RT.

Macron kwam sterk uit de hoek in het laatste presidentiële debat voor de verkiezingen, vond het merendeel van de Franse kijkers.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden