Presentatrice krijgt 20 miljoen schadevergoeding van Fox News na seksuele intimidatie

Voormalig Fox News-presentatrice Gretchen Carlson ontvangt 20 miljoen dollar als schadevergoeding voor langdurige seksuele intimidatie door haar baas Roger Ailes, de 76-jarige oud-CEO van Fox News en tevens de oprichter van de zender.

Voormalige Fox presentatrice Gretchen Carlson ontvangt 20 miljoen dollar aan schadevergoeding. Beeld ap
Voormalige Fox presentatrice Gretchen Carlson ontvangt 20 miljoen dollar aan schadevergoeding.Beeld ap

Die rechterhand van mediatycoon Rupert Murdoch, in het verleden adviseur van de presidenten Nixon, Reagan en Bush, zag zich door de affaire gedwongen het bedrijf deze zomer te verlaten. Zijn slachtoffer reageerde na de schikking opgelucht: 'Ik ben nu in staat een volgend hoofdstuk in mijn leven te beginnen, waarin ik mijn inspanningen ga verdubbelen om de positie van vrouwen op de werkvloer te versterken', aldus de 50-jarige Carlson.

Afgestudeerd aan Stanford, voormalig Miss America (1989), bestsellerschrijfster, violiste en tv-journaliste en presentatrice - Carlson staat bekend als een duizendpoot die in haar carrière het ene succes aan het andere reeg. Maar tijdens haar in 2005 begonnen Fox-tijd blijkt zij het achter de schermen zwaar te hebben gehad - en niet alleen vanwege Ailes. Ook een medepresentator maakte avances en gedroeg zich vervolgens bot en denigrerend, zo valt te lezen in haar aanklacht. Die stelde Carlson in juli op, kort nadat ze te horen had gekregen dat haar contract bij Fox niet zou worden verlengd. Volgens haar werd ze ontslagen omdat ze weigerde met Ailes naar bed te gaan.

Playboy Mansion-achtige cult

Na haar aanklacht durfden nog zes Fox-vrouwen te klagen over avances van de topman. Herhaaldelijk eiste hij seks in ruil voor de toezegging van een hoger salaris. Oud-presentatrice Andrea Tantaros begon eind augustus een eigen rechtszaak waarin ze diverse Fox-managers seksuele intimidatie verwijt. Volgens haar aanklacht moet de zender worden gezien als een 'van seks doordrongen Playboy Mansion-achtige cult, doordrenkt van intimidatie, onfatsoen en vrouwenhaat'.

Uit de aanklacht van Carlson die op de site van The New York Times valt te lezen, blijkt dat Ailes in toenemende mate gefrustreerd raakte omdat de presentatrice hem afhield. Hij noemde haar een 'manhater' die niet bereid was het spel 'met de jongens' mee te spelen. Hij hield haar voor dat het beter zou zijn seks met hem te hebben: 'Ik denk dat jij en ik al lang een seksuele relatie met elkaar hadden moeten hebben, dat zou goed en beter voor jou zijn geweest en goed en beter voor mij.'

Lager salaris

Haar stelselmatige weigering resulteerde in een lager salaris, wat een rol speelde bij de uitzonderlijk hoge schadevergoeding. Ailes moet daaraan meebetalen, maar Fox maakt niet bekend welk deel voor zijn rekening komt. Problematisch zal het voor hem niet zijn, want hij kreeg 40 miljoen dollar mee bij zijn vertrek. Dat volgde op het interne onderzoek dat Fox instelde naar aanleiding van de beschuldigingen van Carlson en anderen.

Fox bood dinsdag openlijke excuses aan 'voor het feit dat Gretchen niet is behandeld met het respect en de waardigheid die zij en al onze collega's verdienen'. Met de schikking maakte Fox ook meteen het vertrek bekend van een andere vrouwelijke ster, Greta van Susteren. Een reden werd niet opgegeven, maar Politico meldde dat de juridische expert geen akkoord met Fox over de hoogte van haar salaris kon bereiken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden