Presentatoren De Bie en Van der Weij mogen toch Nieuwsshow meenemen naar Omroep Max

Radiopresentatoren Peter de Bie en Mieke van der Weij mogen toch hun Nieuwsshow meenemen naar Omroep Max. De omroeppolitieke belangen moeten wijken voor het 'unieke duo'.

Peter de Bie en Mieke van der Weij.

De presentatoren van de Nieuwsshow (zaterdag op NPO Radio 1) gaan volgend jaar precies hetzelfde programma maken, op hetzelfde tijdstip, voor een andere omroep. De Nederlandse publieke Omroep (NPO) vindt het zo belangrijk dat het populaire presentatieduo Peter de Bie en Mieke van der Weij intact blijft dat omroeppolitieke belangen moeten wijken.

Dat blijkt uit gesprekken met insiders. Volgens hen moet het besluit formeel nog worden genomen, maar is het 99 procent zeker dat Avrotros de talkshow vanaf 1 januari kwijtraakt aan Omroep MAX.

Begin september bleek dat presentator Peter de Bie (67) op non-actief was gesteld wegens een 'vertrouwensbreuk'. Omdat zijn contract eind dit jaar zou aflopen en Avrotros hem wilde vervangen, was hij met Omroep MAX gaan praten over een doorstart.

Omroep MAX-directeur Jan Slagter reageerde enthousiast; volgens hem vormen De Bie en Van der Weij een uniek duo 'dat niet uit elkaar mag worden gehaald'. De Bie en Van der Weij presenteren al 21 jaar samen en vullen elkaar goed aan, vindt Slagter. Dat blijkt ook uit cijfers: de Nieuwsshow is al jaren het best beluisterde programma op NPO Radio 1.

Voorstel

Slagter diende bij de NPO-zendermanager een voorstel in voor een vergelijkbare talkshow op hetzelfde tijdslot, zaterdag van 8.30 tot 11 uur. Dat maakt de kwestie fundamenteel anders dan het gebruikelijke geruzie over presentatoren die overstappen: het nieuwe programma zou de plek innemen van hun oude show.

De NPO moest een principieel besluit nemen: kiezen we voor het programma of voor de omroep? De keuze valt uit in het voordeel van de makers. Dat komt voor velen als een verrassing en zal achter de schermen tot veel discussie in het Mediapark leiden. De kwestie ligt zo gevoelig dat betrokkenen donderdag niet wilden reageren op het nieuws.

Jan Slagter. Foto anp

Een NPO-woordvoerder houdt het bij een korte verklaring: 'We leggen op dit moment de laatste hand aan de programmering en kijken daarbij heel goed naar wat de luisteraars willen. In oktober maken we de definitieve zendtijdindeling bekend.'

Avrotros maakt de Nieuwsshow al 34 jaar. De omroep denkt dat het niet is toegestaan dat programmamakers zomaar een show meenemen naar een concurrent. 'We zijn in druk overleg met de NPO, er is nog geen besluit genomen', zegt een woordvoerder.