Prentenboeken met humor

Dit jaar verschijnen er nogal wat kinderboeken over kinderboeken. Oenig eigenlijk: in een boek vertellen dat lezen leuk is, terwijl je ook gewoon een leuk boek kunt maken....

Pjotr van Lenteren

Sommige prentenboekenauteurs laten echter zien dat er van zo’n onderwerp met gevoel voor humor wel degelijk iets onderhoudends te maken is. De Britse Lauren Child bijvoorbeeld met haar Karel en Lola-reeks, een goedlopend merk. In Maar dat is míjn boek blijkt Lola zeer gehecht aan een bibliotheekboek over insecten. Dat is echter net uitgeleend. Haar geduldige broer Karel probeert de brullende kleuter af te leiden met andere boeken. Child begint een beetje last te krijgen van oppervlakkigheid, maar gelukkig overheerst nog altijd de tegendraadse ironie in haar dolle collages.

Hetzelfde gegeven is sterker uitgewerkt door Julia Donaldson en Axel Scheffler, bekend van de verkoophit De Gruffalo (Lemniscaat; euro 12,95). In Het lievelingsboek van Simon Snoek gaat het verhaal op iedere volgende bladzijde met een grap in een ander genre over. Piraten, ridders, sprookjesberen: alle kinderboekenhelden komen voorbij. Lekker ritmisch en zonder geforceerde rijmwoorden vertaald.

Het kan ook mínder opvallend over boeken gaan. Een bijzonder spel met fictie en realiteit spelen Thomas Halling en Eva Eriksson in Gelukkig maar! Wat jammer nou! Amanda gaat uit wandelen en we horen en zien wat er gebeurt, maar ook wat er níet gebeurt. Jammer dat de potloodtekeningen van Eriksson niet zo overtuigend zijn als de tekst en het idee van Halling.

Grootste verrassing van deze zomer is De wens van Elle van Lieshout en Erik van Os, treffend geïllustreerd door nieuwkomer Paula Gerritsen, vorig jaar opvallend gedebuteerd met Noten (Lemniscaat; euro 12,95). Of peuters de hilarische wending aan het einde van deze pastiche op een oermoralistisch sprookje zullen vatten valt te betwijfelen, maar een regelrechte giller blijft het. Een knapperd die hier dit jaar nog overheen gaat.

Pjotr van Lenteren

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden