Actie / Thriller / Misdaad

Premonition

Uiteindelijk slechts een stichtelijke boodschap

Pauline Kleijer

Elke werkdag brengt Linda Hanson (Sandra Bullock) haar kinderen naar school, doet de boodschappen, sport, belt met haar vriendin, poetst het huis en draait een wasje. Haar man heeft een drukke kantoorbaan. Een doorsnee gezinsleven in zomaar een Amerikaans stadje.

Het nieuws dat haar man is omgekomen bij een verkeersongeluk, slaat de fundamenten onder Linda's zelfgenoegzame bestaan vandaan. En of dat nog niet genoeg is, gebeurt er de volgende morgen iets merkwaardigs: Linda treft haar echtgenoot levend en wel aan bij het koffiezetapparaat. De dag erop is hij weer dood.


'U heeft last van inconsistenties', zegt de psychiater die Linda in haar ontreddering heeft ingeschakeld, met gevoel voor understatement. Linda beleeft de dagen van de week in de verkeerde volgorde. Zo is haar een blik in de toekomst gegund, waarbij het de vraag is of dat voordelen met zich meebrengt.


Premonition is een film met twee gezichten. Het eerste uur is prettig ontwrichtend. Terwijl Linda greep probeert te krijgen op haar wanordelijke bestaan, moet de kijker uitmaken of hij bij een horrorfilm, een psychologische thriller of een familiedrama is beland. Waarom zijn alle spiegels in Linda's huis plotseling met handdoeken bedekt, en hoe komt het gezicht van haar oudste dochtertje zo lelijk toegetakeld? Is Linda een mentaal wrak, of wordt ze ten onrechte door haar psychiater platgespoten?


Lange tijd laat regisseur Mennan Yapo de antwoorden in het midden. Wanneer de puzzelstukken op hun plek beginnen te vallen, slaat ook de teleurstelling toe. Premonition blijkt zijn spanning onder valse voorwendselen te hebben opgebouwd. In een klunzige finale worden alle sterke signalen uit het eerste deel ontkracht, totdat alleen een stichtelijke boodschap overblijft. Huisvrouwen, let op uw mannen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden