Première van de Nederlandse film Prins in de VS

Prins, van Nederlandse filmmaker Sam de Jong, ging deze week in de VS in première. Volgens de LA Times is Sam de Jong er in geslaagd om een hele nieuwe draai te geven aan het klassieke genre van 'de achtergestelde tiener'.

Beeld uit Prins.Beeld .

Prins, de debuutfilm van de Amsterdamse filmmaker Sam de Jong, is bij de première in de VS deze week wisselend ontvangen. Hoewel De Jong in publicaties als de Village Voice, Slant en de LA Times als een talent wordt binnengehaald, noemt de New York Times, toch het belangrijkste kritische podium, Prince een film die te schematisch is en dramatisch onbevredigend wordt afgerond, 'net als het interessant begint te worden.'

Prince, een tragi-komische schets van het leven van jongeren in Amsterdam Noord, deels met amateurs opgenomen, is de eerste filmproductie waarbij Vice Nederland als co-producent betrokken was. De film ging in februari van dit jaar in premiere op de Berlinale als openingsfilm van het jongerenprogramma Generation. De Village Voice is aanzienlijk enthousiaster over de film van de 28-jarige regisseur en prijst de stijl en het ritme van de film: 'expertly paced and gorgeous to behold.' En wellicht legt De Jong iets te nadrukkelijk de accenten, Prince heeft zoveel vaart en flair dat de recensent spreekt van 'ontegenzeggelijke lol'. De Huffington Post noemt Prince 'makkelijk een van de beste films van deze zomer.'

Volgens Clayton Dillard van Slant Magazine is Sam de Jong een soort eigentijdse Brian de Palma, omdat Prince net als in het werk van de bekende thrillerregisseur 'in dialoog' lijkt met andere films. En dan vooral met Drive van Nicholas Winding Refn, maar dan zonder zijn personages als decorstukken te behandelen. Vooral de jonge hoofdrolspeler Ayoub Elasri, door De Jong op straat in Noord gespot, krijgt de credits voor het complexe personage dat hij in de titelrol neerzet.

Vier sterren

Sam de Jong vertelt een bekend verhaal op een volstrekt originele manier, schrijft Volkskrant-recensent Pauline Kleijer in haar recensie van Prins. Naast alle overdrijvingen en visuele bluf houdt De Jong hart voor zijn hoofdpersoon: de worstelende Ayoub.

Visueel sterk met geweldige personages

Volgens de LA Times is Sam de Jong er in geslaagd om een hele nieuwe draai te geven aan het klassieke genre van 'de achtergestelde tiener'. Visueel sterk en met geweldige personages. En: 'de eigenaardigheid van de stijl staat het vertellen van een verhaal niet in de weg.' Het is natuurlijk pas de eerste speelfilm van De Jong, maar de LA Times meldt vast dat deze 28-jarige Nederlandse regisseur in de gaten moet worden gehouden.

Geen van de recensenten legt een verband met de clip van de Nederlandse raphit Drank & Drugs die door De Jong is geregisseerd en ook in de VS in korte tijd een cultstatus opbouwde. De teller bij YouTube staat bijna op 15 miljoen views en actrice Olivia Lonsdale, die in Prins debuteerde, baarde opzien door haar suggestieve dansbewegingen. Als ontdekking van De Jong is ze nu een veelgevraagd actrice.

Prince draait, naast New York en LA, in steden als Austin, Dallas, Chicago en Denver. Sam de Jong studeerde in 2012 af aan de Nederlandse Filmacademie. Zijn korte afstudeerfilm Magnesium werd meteen voor het Sundance Festival geselecteerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden