Praten met aliens in een vrouwelijke sciencefictionfilm

De buitenaardse wezens arriveren in Denis Villeneuves 'vrouwelijke sciencefictionfilm' Arrival. Met Amy Adams als de linguïst die de bedoelingen van de zevenpotige ET's mag ontrafelen. Pas op: spoilers!

Amy Adams in Venetië, afgelopen zondagBeeld ap

Denis Villeneuve (Prisoners, Sicario) is er zelf niet. Te druk. De 48-jarige Canadese regisseur van de sciencefiction Arrival, met 50 miljoen dollar aan budget dit jaar de duurste film in de competitie van Venetië, wordt opgeslokt door de regie van weer een volgende sciencefiction: Blade Runner 2.

Zijn cast voor Arrival is er wel: de Amerikaanse acteurs Amy Adams (42) en Jeremy Renner (45). En zij doen, zoals dat gaat als de regisseur ontbreekt, extra hun best hem te prijzen.

Renner: 'Een man met grote diepgang, met emotionele intelligentie, een genie. Maar ook zo leuk als maar kan in de omgang. En absoluut de kapitein van dit schip.'

Adams: 'Als iemand me een rol aanbiedt, vraagt ik altijd: waarom wil je dat ik dit speel? Als ze dan antwoorden dat ze willen dat ik een áárdig iemand speel, wil ik de rol niet. Denis antwoordde: ik moet zien wat het personage denkt, en ik kan zien wat jij denkt als je acteert.'

Tijdens de persconferentie voor de film waarschuwt de actrice geregeld voor spoilers: wie vooraf geheel niks wil weten over dit specifieke slag ET, doet er goed aan niet verder te lezen.

In Arrival landen twaalf kolossale, ovale ruimteschepen op aarde. Zowel de Chinese, Russische als Amerikaanse autoriteiten slaan op hol. Dit ligt ook aan de buitenaardse inzittenden, wier fysiek doet denken aan een mix van olifant, inktvis en mensenhand. De 'heptapods', zoals de mens ze doopt, blijken weinig communicatief.

Amy Adams met tegenspeler Jeremy Renner bij het filmfestival van VenetiëBeeld afp

Meer communiceren

De door persoonlijk leed getroebleerde Louise (Adams), een vooraanstaand linguïst, wordt ingeschakeld om de wezens te doorgronden. Arrival is een visueel imponerende en vaardig opgebouwde dramatische thriller, maar ook wat sentimenteel. Met nadrukkelijk uitgevente boodschap: de mens moet, behalve met ET, ook nodig meer onderling communiceren.

Villeneuve omschreef zijn film tijdens het eerste gesprek met Adams als een meer 'vrouwelijke' sciencefiction. De actrice: 'Ik las de eerste vijftien pagina's van het script, waarin ik een emotionele reis ondernam met deze moeder Louise. Ik ben zelf een moeder, dus dat raakte me meteen.'

Wat, vraagt iemand in de perszaal, zouden zulke wezens eigenlijk van ons moeten denken, mochten ze landen in het jaar 2016? 'Waarom gingen we hierheen?!', werpt Renner op.

'De vraag veronderstelt dat ze een gedachtenpatroon hebben dat vergelijkbaar is met dat van ons', zegt Adams. 'En dat is een grote aanname. Ik hoop in elk geval dat ze geduld met ons hebben.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden