Review

Prachtige roadmovie over een verscheurd België, Balkan en Europa

In deze goed verzonnen komedie wordt het moment benadrukt dat zorgvuldig opgebouwde façades niets meer met de realiteit te maken hebben. Naast roadmovie is King of the Belgians ook een nep-documentaire.

Floortje Smit
null Beeld
Beeld

Hoeveel macht heeft een koning nu werkelijk? In het fictieve King of the Belgians is het antwoord: verdomd weinig. In deze speelfilm bepaalt de entourage rond de Belgische vorst alles wat hij zegt en doet. Toespraken worden hem aangereikt, improvisaties zijn verboden. Nicolaas III laat het maar over zich heen komen. De vleesgeworden ceremoniële functie.

Maar dan ineens roepen de Walen de onafhankelijkheid uit. Je ziet Nicolaas opveren, acteur Peter Van Den Begin recht de rug, de schouders gaan naar achter. Dit is zíjn moment. Al is er een probleem: net nu zijn volk hem nodig heeft, legt een 'kosmische storing' het vliegverkeer lam. Vast in Turkije, niemand weet hoe lang het kan gaan duren.

King of the Belgians

Komedie
Regie: Peter Brosens en Jessica Hope Woodworth
Met: Peter Van Den Begin, Lucie Debay, Titus De Voogdt, Bruno Georis.

94 min., in 19 zalen.

Goed verzonnen door de Belgische Peter Brosens en Amerikaanse Jessica Hope Woodworth. Zij laten de koning plus gevolg incognito door de Balkan reizen, over land, met bus en leenauto's, langs plekken waar politiek aan de mensen voorbijgaat en waar de mobiele telefoon nog geen bereik heeft.

Naast roadmovie is King of the Belgians ook mockumentary, een nep-documentaire. Alles wordt gefilmd door de gedesillusioneerde oud-oorlogscorrespondent Duncan Lloyd (Peter Van Der Houwen). Voor hem is het een film over een man die geleefd wordt en de regie in eigen handen neemt. Van Den Begin, die majestueus boven de andere acteurs uittorent, verandert van goeiige pion tot geboren leider. Bij elke ontbering lijkt hij zich beter in zijn vel te voelen, terwijl zijn vazallen gevoelsmatig krimpen.

Ja, het is nogal een clichématig Balkan waar heren en dame in pak doorheen reizen, met een zuipende Servische ex-scherpschutter, een Bulgaarse yoghurt-proeverij en Zwarte Zee-zangeressen.

King of the Belgians is meer dan alleen een portret gemaakt door correspondent Lloyd. Brosens en Woodworth hebben een voorliefde voor culturele misverstanden, waar ze de grap van benadrukken en niet het drama, zoals ze ook al deden in ernstiger films als Altiplano (over Peru) en Khadak (over Mongolië).

Dit is een komedie over een verscheurd België, Balkan en Europa. Of beter nog: King of the Belgians gaat over het moment dat mooie plannen en zorgvuldig opgebouwde façades opeens niets meer met de realiteit te maken hebben. Via elke ontmoeting vragen Brosens en Woodworth wat ons nu verenigt. Denken we niet snel in stereotypen? Zoeken we eenheid in een tot mislukken gedoemde geografische constructie, of zijn we sowieso allemaal hetzelfde in ons streven naar geluk?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden