Prachtig puur slot Spring Festival

Twaalf naakte dansers zorgen voor een prachtig puur slot van het Spring Festival. Een indringend perpetuum mobile van over elkaar rupsende lichamen.

null Beeld Phile Deprez
Beeld Phile Deprez

Na tien dagen wisselende festivalkwaliteit zorgen twaalf naakte dansers voor een prachtig puur slot van Spring in Utrecht, met de dichterlijke dansvoorstelling Antes van de Braziliaan Guilherme Botelho. Liggend zetten zes vrouwen en vijf mannen een betoverende openingsscène in beweging. Door virtuoze spierbeheersing trillen en golven lichaamsdelen unisono of met faseverschil: dijbenen, middenriffen, pezen, onderbuiken en schouders. Dit landschap van golvende lijven roept legio associaties op, ook als de dansers verticaal verdergaan met hun beheerste schouwspel: van branding en weiland tot populieren en bijbels tafereel. Halverwege verstoort kruislings geren even de opbouw, maar het indringend perpetuum mobile van over elkaar rupsende lichamen maakt aan het eind alles goed.

null

Antes, Guilherme Botelho / Alias

Schaduwtheater

Ook het duo Hofmann & Lindholm tekent voor sterke slotbeelden, slechts met schaduwen. Als in een plaatjesboek valt verschuivend licht over muren, ramen, stoelen en voorbijgangers. Die laatsten lijken figuranten, maar blijken getuigen van historische gebeurtenissen, aldus de ondertitels. Spijtig dat Roland Görschen zo'n monotone vertelstem heeft, maar het originele, uitgevoerde schaduwtheater in Besides the Scenes: The 20th Century kantelt fraai het venster op geschiedenis.

Choreograaf Jan Martens verlegt ten slotte het perspectief van perfectie naar poging. Hij neemt zichzelf en de dans in Ode to The Attempt op de korrel met een half uur solo vol selfies en danscitaten. Van minimal tot klassiek, van provocatief tot happy end. Een vrolijke poging het theatrale bewustzijn van de toeschouwer op te rekken. En hoewel niet iedere voorstelling dat deed, blijft dat de kracht van Spring.

Spring Festival, Antes, Guilherme Botelho/Alias, Ode to The Attempt, Jan Martens, Besides the Scenes: The 20th Century, Hofmann/Lindholm,
Utrecht, 29 en 30/5.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden