Recensie Jazz

Powerjazzkwartet BRUUT! voert de nummers van hun nieuwe album retestrak uit, maar de locatie is niet ideaal (drie sterren)

De zorgvuldigheid van het spel valt nooit ten prooi aan de slechte akoestiek.

De omstandigheden zijn uitdagend. Niet alleen staat, zit, loopt en babbelt het publiek, het geluid in Brebl is ook nog eens verre van ideaal. Woensdagavond trapt het instrumentale powerjazzkwartet BRUUT! er de tour af voor hun nieuwe plaat V. Iets in de vorm van deze tot podium omgebouwde loods laat het onversterkte drumstel de rest van de instrumenten ontzettend overstemmen.

BRUUT! laat zich er niet door afleiden. Er is verse muziek te presenteren, en dus gaat de beuk erin met Lopez, de opener van V. Het stuk typeert de BRUUT! -formule door de strakke groove, het gevatte, tikje adhd-achtige saxofoonmelodietje en de vuige sound van het Hammond-orgel, die met een overdrive-effect nog een extra randje krijgt. Het geheel luistert fris en energiek.

Op plaat zijn de nummers van BRUUT! kort. Live ook. Er is alleen een belangrijk verschil: de klankdetails van het vintage toetsenwerk die op de plaat zo’n monumentale luisterprikkel zijn, vallen in Brebl geregeld weg. Dit maakt de retestrakke uitvoering van de muziek alsnog bewonderenswaardig, maar op zichzelf niet genoeg om constant de aandacht erbij te houden; sommige stukken trekken door hun sterk gelijkende klank en vorm wat aan je voorbij.

Gelukkig is saxofonist Hogenhuis er dan nog. Hij geeft elke noot in iedere melodie van iedere solo de aandacht die hij verdient. Hij laat ze schuren als het moet, weegt hun sterkte, en buigt ze in de staart soms elegant af, waardoor een motiefje net de benodigde sjeu krijgt. Hogenhuis mag dan af en toe overstemd worden, de zorgvuldigheid van zijn spel valt daaraan nimmer ten prooi.

Dankzij een aantal oudere nummers bloeit het concert in het laatste deel dynamisch op. BRUUT! bedankt Nijmegen. De kop is eraf.

BRUUT!! 12-12, Brebl, Nijmegen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.