Postuum Peter 'Columbo' Falk: 'Oh, just one more thing...'

Peter Falk, beter bekend als inspecteur Columbo, de aaibare antiheld onder de televisiedetectives, overleed donderdag op 83-jarige leeftijd. Een gewaardeerd karakteracteur.

Eelco Meuleman
Peter 'Columbo' Falk © ANP Beeld
Peter 'Columbo' Falk © ANP

Hij kwam bij voorkeur erg ongelegen, en via de verkeerde deur. Hij stelde een paar ontregelende vragen, veegde met zijn morsige regenjas en passant een pronkstuk van een bijzettafel en draaide zich dan bij de deur nog eenmaal om: 'Oh, just one more thing...' Weer een moord opgelost.

Antiheld
Lieutenant Columbo, de aaibare antiheld onder de televisiedetectives, is donderdag overleden. Peter Falk, de acteur die hem 32 jaar lang gestalte gaf, stierf op 83-jarige leeftijd in zijn woning in Beverly Hills. Hij leed aan Alzheimer.

In de vroege jaren zeventig, toen de serie Columbo begon, was het wennen aan zo'n in alle opzichten tweedehands speurneus. Behalve zijn regenjas maakten ook zijn schoenen, haar en auto een weinig propere indruk. Zijn rechteroog was vals. Falk moest het laten verwijderen toen hij 3 was, wegens kanker.

Maar het publiek sloot deze detective, die zich graag dommer voordeed dan hij was en uiteindelijk iedereen bij de neus nam, al snel in zijn armen. Bij deze serie ging het niet om de moord - die zat altijd aan het begin, en je wist dus meteen wie de moordenaar was ­- maar om Columbo. Lurkend aan zijn stompje sigaar (je mocht toen nog gewoon roken op televisie) zette hij graag een boom op met de potentiële moordenaar, of met zijn hond, die 'Dog' heette en overigens niet een erg geïnteresseerde indruk maakte.

Speelfilms
Peter Falk zal vooral de geschiedenis ingaan als Columbo, maar hij was een gewaardeerd karakter­acteur, die zes prachtige speelfilms maakte met zijn vriend John Cassavetes, waaronder de klassiekers Husbands (1970) en A Woman Under the Influence uit 1974.

Zijn laatste filmrol speelde Falk in 2009, in de flauwe comedy American Cowslip. De laatste jaren schilderde hij in zijn studio in Los Angeles. Zijn dochter Catherine is een privé-detective.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden