Postuum

Postuum Maja Plisetskaja (1925-2015)

Eén van de beroemdste ballerina's van de 20ste eeuw, Maja Plisetskaja, is zaterdag op 89-jarige leeftijd overleden. De Russische balletdanseres stierf als gevolg van een hartaanval in Duitsland. Ze woonde met haar man, de componist Rodion Sjtsjedrin, de laatste jaren afwisselend in Moskou en München.

Michiel Kruijt
Plisetskaja (hier 70 jaar) groet het Moskouse publiek nadat ze een deel uit het Het Zwanenmeer heeft gedanst. Beeld EPA
Plisetskaja (hier 70 jaar) groet het Moskouse publiek nadat ze een deel uit het Het Zwanenmeer heeft gedanst.Beeld EPA

Plisetskaja was van 1943 tot 1989 aan het Russische Bolsjoj Theater verbonden. In 1960 werd ze prima ballerina van het befaamde balletgezelschap. Haar dood is een 'enorm verlies, niet alleen voor de Russische cultuur, maar ook voor de hele wereld van het ballet', zei Bolsjoj-directeur Vladimir Urin. Volgens Boris Akimov, een ster die in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw met Plisetskaja danste, was zij een 'ballerina van God'. De Russische president Poetin bracht na haar dood zijn condoleances over.

'Vijanden van het volk'

De in Moskou geboren Plisetskaja groeide op in een Joodse familie. Haar ouders werden tijdens het bewind van dictator Jozef Stalin gebrandmerkt als 'vijanden van het volk'. Haar vader werd in 1938 doodgeschoten tijdens een zuivering. Haar moeder bracht drie jaar met haar zoon in een werkkamp door. Maja Plisetskaja werd toen opgevoed door haar tante en oom, die aan het Bolsjoj Theater waren verbonden.

'Eindeloos lijden en vernedering vullen mijn herinnering', schreef ze later in haar autobiografie. Uit angst dat ze zou overlopen naar het Westen, kreeg ze een reisverbod. Dat werd in 1959 opgeheven, waarna ze ook in het buitenland roem vergaarde. Vooral haar vertolking van Odette-Odile in Tsjaikovski's Het Zwanenmeer dwong bewondering af.

Na haar pensionering bij het Bolsjoj Theater werd ze choreograaf en gaf zij masterclasses. Ze kreeg tal van internationale onderscheidingen en had vrienden onder beroemde balletdansers, kunstenaars, schrijvers en politici, onder wie Robert F. Kennedy.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden