Postuum Harry van Seumeren (73), oud-redacteur van de Volkskrant

AMSTERDAM - Het herdelen van kennis, macht en inkomen was geen utopisch ideaal om een aards paradijs te creëren. Het was voor Harry van Seumeren een simpele visie op de inrichting van een beschaafde en welvarende maatschappij.

In zijn laatste stukje voor de Volkskrant, op 12 juni 1998, stelde hij droef vast dat sinds het einde van het kabinet-Den Uyl de inkomensongelijkheid in Nederland met 8 procent was toegenomen. Dit dreigde nog veel erger te worden. De 'exhibitionistische zelfverrijking' van topmanagers was slechts een eerste signaal.

'In West-Europa, dus ook in Nederland, voltrekt zich een cultuuromslag, waarbij de marktideologie een dominante positie krijgt. De onderliggende beweging is een verschuiving van het Rijnlandse naar het Angelsaksische model', schreef hij. Tien jaar later stortte die beweging in een crisis waarvan de naweeën nu nog voelbaar zijn.
Harry van Seumeren, die 36 jaar in dienst was van de Volkskrant waarvan 33 als sociaal-economisch redacteur, overleed woensdag na een ziekbed van twee weken. Hij is 73 jaar geworden.

Afscheid
Op die 12de juni 1998 vond in het SER-gebouw zijn afscheidssymposium plaats. Onderwerp: 'De rol van de sociale partners in Europa'. Nu zouden politici het zo seksloos vinden dat het nog moeilijk zou zijn hiervoor een europarlementariër te strikken. Toen spraken onder voorzitterschap van Klaas de Vries onder meer Ruud Lubbers, Wim Duisenberg en Sweder van Wijnbergen.

Zoals zo veel Volkskrant-redacteuren in de jaren zeventig en tachtig lagen de wortels van Harry van Seumeren in Brabant. Nadat hij zijn journalistieke loopbaan was begonnen bij De Maasbode, kwam hij in 1961 in dienst van de Volkskrant. Twee jaar later werd hij redacteur bij de Haagse redactie. In de jaren zeventig was Van Seumeren een van de meest invloedrijke sociaal-economische journalisten van Nederland.

Financieringstekorten
Wie zich bemoeide met de discussie over financieringstekorten, loonrondes en vermogensaanwasdeling kon niet om de mening van Van Seumeren heen. Hij was in die tijd een van de weinige journalisten die goed konden rekenen en gebruikte die kwaliteit continu om de koopkracht van de minima aan te halen.

Wim Duisenberg bekende op het eerdergenoemde afscheidssymposium: 'Zo heeft Van Seumeren mij enorm geholpen bij het vertalen van de 1-procentsoperatie', de eerste bezuininigsronde van Duisenberg als minister van Financiën.

Van Seumeren schreef veel en had een uitstekend netwerk in Den Haag. Zijn kracht was, zoals redacteur Kees Bastianen op zijn 25-jarig jubileum vaststelde, 'het vermogen om mensen vertrouwen in te boezemen'. Hij was een goed luisteraar. Hij hoefde geen boeken te schrijven om in Nederland gezag te krijgen. 'Ik schrijf elke week een boek', stelde hij vast. Alleen stonden de letters daarvan allemaal in de krant.

Slijk der aarde

In 1981 verruilde Van Seumeren de Haagse redactie voor die in Amsterdam. Hij was enige tijd coördinator van de sociaal-economische afdeling, maar de verantwoordelijkheid van het chefschap lag hem niet zo. Hij was liever de stille solist die haarscherp maatschappelijke veranderingen aan de kaak stelde. In 1988 stapte hij over naar de toenmalige economiebijlage op de zaterdag. Hiervoor schreef hij jarenlang de column Het Slijk der Aarde.

Hij nam wel verantwoordelijkheid op andere gebieden. Hij was lid van de redactieraad, de commentaargroep, de Raad van Uitvoering cao- dagbladjournalisten (een arbeidsrechtelijk scheidsgerecht) en de onderhandelingsdelegatie van de NVJ.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden