PostNL zet auteur 'Dagboek van een Postbode' op non-actief

Auteur van 'Dagboek van een Postbode' Viktor Frölke is door PostNL op non-actief gesteld omdat zijn ontboezemingen niet overeenkomen met de 'business principes' van PostNL. In het boek komt onder meer een masturbatiescène op de werkvloer voor.

Schrijver Viktor Frölke in zijn PostNL uniform. Beeld Anne Reinke

In het boek valt ook te lezen hoe de schrijver de krant Le Monde mee naar huis nam, in plaats van hem bij het Franse consulaat te bezorgen. Daarnaast gooide hij boeken weg, en sloeg hij sommige adressen over. Tijdens een gesprek met zijn werkgever gaf hij toe dat deze beschreven gebeurtenissen niet fictief waren.

Viktor Frölke werkte als correspondent in de Verenigde Staten voor dagblad Het Parool. Bij terugkeer in Nederland gooide hij het roer om en begon hij met zijn baan als postbode in Amsterdam-Zuid. 'Er waren drie manieren waarop ik mijn schrijverschap kon bekostigen', zegt Frölke tegen de Volkskrant, 'Ik kon de journalistiek in of het onderwijs, maar ik besloot postbode te worden. Tijdens mijn werk kon ik mijn hoofd leegmaken, en hield ik genoeg tijd over om te schrijven. Ik kwam erachter dat ik altijd al postbode had willen worden. Het is een literair beroep, je bezorgt teksten aan mensen. Net als schrijvers, eigenlijk.'

Op het matje geroepen

Over deze periode van drie jaar hield Frölke een dagboek bij. 'Ik moest allerlei diploma's halen om een brief in een gleuf te stoppen. Toen mijn uitgever daar lucht van kreeg, wilde hij het dagboek lezen. Na enig tegenstribbelen heb ik daarmee ingestemd.' Op 26 september verscheen 'Dagboek van een Postbode' bij uitgeverij Thomas Rap.

Na de publicatie van het boek werd Frölke op het matje geroepen bij zijn leidinggevende. PostNL vroeg hem of de gewraakte passages op waarheid berustten. Toen Frölke bekende dat dit het geval was, werd vastgesteld dat dit niet conform de richtlijnen van PostNL was. Hij werd op non-actief gesteld.

Op de vraag of deze publiciteit gelegen komt, antwoordt hij: 'Ik zou liegen als ik niet blij was met de publiciteit, maar het was niet de intentie bij het schrijven van dit boek. Als je puur voor publiciteit schrijft, ben je geen goede schrijver.' Frölke wilde voor een volgend boek als politieagent aan de slag, maar daar bleek hij te oud voor.

Beeld Thomas Rap

Een woordvoerder van PostNL bevestigt dat de schrijver Frölke op non-actief is gesteld. 'Een aantal passages toont aan dat hij zijn werk niet altijd naar behoren uitvoerde. We willen niet dat iemand een masturberende postbode op het depot tegenkomt,' zegt woordvoerder Dick Kors in een beknopte reactie. PostNL beraadt zich op de positie van Frölke. Het is nog onbekend of er een ontslag volgt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden