Poster over metromoord in Londen ‘ongelukkige blunder’

Een opvallende postercampagne sierde het Londense metrostation Stockwell de afgelopen weken. Op de plek waar drie jaar geleden de onschuldige Braziliaan Jean Charles de Menezes in de nasleep van de metroaanslagen in 2004 door politieagenten werd doodgeschoten, hing de tekst: ‘There’s nothing wrong with a little shooting as long as...

Van onze verslaggeefster Irene de Zwaan

Het betrof de slogan van de politiefilm Righteous Kill waarin twee New Yorkse rechercheurs (Al Pacino en Robert de Niro) een link proberen te leggen tussen een recent gepleegde moord en een zaak die ze jaren geleden hebben opgelost.

De filmaankondiging leverde zes klachten op bij de Advertising Standard Authority (ASA), het reclame-controlebureau van Groot-Brittannië. De voornaamste klacht was dat de tekst de suggestie zou wekken dat ‘het moreel acceptabel is om onder de juiste omstandigheden een moord te plegen’.

Hoewel de poster volgens de ASA ‘zonder intenties’ op de muren van het metrostation waren geplakt, had vooraf bedacht kunnen worden dat de poster op het Stockwell-station ‘serieus en wijdverspreid’ verzet zou veroorzaken in een periode dat het onderzoek naar de executie van De Menezes nog in gang is. De poster hing en er namelijk ook al in september, toen de betrokkenen in het onderzoek naar de schietpartij een bezoek brachten aan het metrostation. Volgens een woordvoerder van entertainmentbureau Lions Gate, die de film op de markt bracht, is de tekst absoluut niet bedoeld om geweld op te hemelen. Het bedrijf beroept zich op het feit dat de slogan letterlijk uit de film afkomstig is en met een knipoog moet worden bezien. Wel wordt gesproken van ‘een wat ongelukkige blunder’.

Inmiddels is de poster uit het metrostation verbannen, zo meldt de Britse krant The Guardian.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden