Drama

Postcards From The Zoo

Dromerige film over dierenverzorgster die verbeeldt dat mensen, net als dieren, gevangen zijn

Berend Jan Bockting

Het openingsbeeld van Postcards from the Zoo is zeldzaam mooi. Een jong meisje, en kleuter nog, roept in een donker bos herhaaldelijk om haar vader. Ze is alleen achtergelaten in een blauwverlichte dierentuin, zo blijkt, maar raakt niet in paniek. Het meisje hobbelt tevergeefs achter een schoonmaakkarretje aan, kijkt wat rond en lijkt te berusten in haar lot. Alsof het een droom is, en ze weet dat ze vanzelf weer wakker wordt.

En dat is precies de gemoedstoestand die de jonge Indonesische regisseur Edwin (zijn achternaam houdt hij voor zichzelf) met zijn tweede film teweegbrengt. Waar zijn ruwgeslepen debuut Blind Pig Who Wants to Fly (2008) bleef hangen in een verzameling vluchtige vignetjes, voelt de associatieve, droomachtige opeenvolging van scènes in Postcards from the Zoo veel meer als één geheel.

De dierenverzorgster die Edwin vervolgens opvoert, is waarschijnlijk hetzelfde meisje dat als kind werd achtergelaten - de filmmaker laat zijn publiek het liefst zelf dit soort verbanden leggen. Ze groeide op in de dierentuin, praat met een tijger alsof het een mens is en ontwikkelde een bijna religieuze bewondering voor giraffen. En alsof dat niet wonderlijk genoeg is, verschijnt er ook nog eens een als cowboy verklede magiër op haar pad. Zo'n man die papiertjes laat zweven en zomaar dingen in brand zet. Haar ticket naar de vrijheid, wellicht.

Of een vrijbrief voor Edwin om een zo mogelijk nog lossere vertelstijl te hanteren? Met tussenkopjes benadrukt de regisseur terloops hoe wij mensen eigenlijk ook als dieren in gevangenschap leven. Het houdt zijn grillige en soms wat vrijblijvende vertelling bij elkaar, maar voelt tevens als een onnodig expliciet verhaalkunstje. Terwijl de film juist zo zijn best doet om zich niet zomaar te laten vangen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden