Post-punkband This Heat experimenteert verder in nieuw jasje

De intrigerendste band uit het post-punktijdperk is terug, zij het met een 'nieuwe' naam. Zondag staat This Is Not This Heat in Den Haag.

This Heat in de originele samenstelling. Beeld
This Heat in de originele samenstelling.Beeld

Ze hebben hun naam een beetje aangepast, maar de band die zondagmiddag op het Rewire Festival in Den Haag staat aangekondigd als This Is Not This Heat is gewoon een nieuwe, uitgebreide versie van This Heat. Het Londense trio dat in de jaren 1977-1982 verantwoordelijk was voor de intrigerendste experimentele muziek uit het post-punktijdperk hield op te bestaan toen bassist/toetsenist Gareth Williams naar het buitenland vertrok. Charles Bullen en Charles Hayward probeerden het nog even zonder hem. 'Voor nieuwe muziek was zijn inbreng te belangrijk', stelt Hayward (65). Vorig jaar bezweek de zanger/drummer met leeftijdgenoot Bullen onder de druk van buiten om This Heat nieuw leven in te blazen.

'Gareth overleed in 2001. Precies in die tijd begon men onze muziek te herontdekken. De platen kwamen opnieuw uit en we kregen weer de cultstatus die we ooit hadden.' Een cultstatus - nooit meer - kregen de twee albums en een maxisingle die This Heat uitbracht tussen 1979 en 1981. Maar wie die platen destijds aanschafte, in de jaren dat donkere, verontrustende muziek van Joy Division, Cabaret Voltaire en Throbbing Gristle een soundtrack vormden voor het door een asgrauw politiek klimaat getekende Europa, bleef This Heat koesteren.

De muziek van This Heat bestond uit liedjes die binnenstebuiten gekeerd leken. De snerpende zang van Hayward, zijn ritmisch strakke maar onvoorspelbare drumwerk, de onheilspellende tonen die Bullen en Williams uit tapedecks toverden: het leverde een ongehoorde combinatie op.

'Experiment en improvisatie stonden voorop, ieder nummer moest anders klinken, maar het mocht geen jazz worden', zegt Bullen nu. Hayward: 'Onze eerste plaat maakten we nog voordat Margaret Thatcher aan het bewind kwam, die was minder politiek beladen. Het tweede album Deceit verscheen in 1981, toen iedereen een atoomoorlog vreesde. Het was onze zwarte visie op de post-apocalyptische wereld, waarin iedereen elkaar naar het leven zou staan.'

De platen werden destijds lovend besproken, maar eigenlijk heeft This Heat de slag gemist, vinden Hayward en Bullen nu. 'Ons debuutalbum This Heat was al in 1977 klaar, maar bleef mede door onze eigenwijsheid twee jaar op de plank liggen, een eeuwigheid toen. Punk had het hele muzieklandschap omgewoeld. We klonken minder revolutionair of dwars dan we twee jaar eerder hadden geklonken.'

In 1979 moest This Heat concurreren met verwante post-punkbands als Pere Ubu, Cabaret Voltaire en The Pop Group. 'In 1977 waren we de enigen', weet Bullen.

De hele punkrevolutie die zich toen in Londen met bands als de Sex Pistols en The Clash voltrok, ontging This Heat. Het schoppen tegen het establishment van de punk stond This Heat aan, maar 'we schrokken ons dood met wat voor belegen rock-'n-roll de Sex Pistols dat deden', aldus Charles Hayward.

This Heat werkte aan wat een nieuw geluid moest worden. Hun eerste fan was BBC-radio-dj John Peel, die de band in een jaar twee radiosessies liet doen. Hadden ze toen hun plaat uitgebracht, dan was het vast anders gelopen, vermoeden ze. Hayward: 'We waren echt iedereen voor, in 1979 waren we een van de velen.'

Maar anders dan die van veel van hun tijdgenoten hebben de platen van This Heat de tijd doorstaan. De muziek, waarin verontrustend krakende gitaren en tedere, wonderschone zanglijnen elkaar aantrekken en afstoten, klinkt nog altijd even origineel. Verwacht alleen niet dat alles zondag precies hetzelfde zal klinken. Hayward: 'We nemen onze oude nummers als uitgangspunt voor nieuwe experimenten. Zonder Gareth geen This Heat, hebben we onszelf na zijn dood beloofd.'

This Is Not This Heat speelt zondagmiddag op het Rewire Festival in Paard van Troje, Den Haag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden