Positief Ode slaat aan in VS

Laten we het maar eerlijk zeggen, er is in de media altijd een beetje lacherig gedaan over Ode, het 'onafhankelijke opinietijdschrift dat gelooft in vooruitgang, voortdurende mogelijkheden en menselijke creativiteit'....

Laat het maar aan journalisten over om daar de vloer mee aan te vegen,want met hun cynische levenshouding schrijven ze het liefst over zaken dieniet deugen. Dan is het blad van de uitgetreden NRC Handelsblad-journalistJurriaan Kamp een lekker hapje. De laatste oprisping die de pers haalde,was toen in 2001 het uitgetreden CDA-Kamerlid Jacques de Milliano op adviesvan Kamp alsnog in de Kamer zou willen terugkeren. Wat na enige bedenktijdtoch niet doorging.

Lang niets meer over over Ode gehoord trouwens. Totdat blijkt dat hetblad aanstaande dinsdag in het Rotterdamse restaurant Engels zijn tiendeverjaardag viert. Hoofdredacteur Jurriaan Kamp komt er voor over uit hetAmerikaanse hoofdkwartier San Francisco om zijn gehoor te vertellen overtien opkomende trends die de wereld in 2015 gaan veranderen.

Verbazing. Het gaat namelijk goed met Ode. Het blad heeft zijn vleugelsuitgeslagen en verschijnt sinds 2003 in een identieke Engelse versie vanhonderdduizend exemplaren, die vanuit San Francisco in de VS, maar ookwereldwijd worden verspreid.

Met de Nederlandse uitgave betekent dat een totale oplage van 135duizend stuks. Dat is een aantal waar heel wat gedrukte media met jaloerseogen naar zullen kijken.

Kamp, vanuit San Francisco, waarnaar toe hij vorig jaar met zijn gezinis verhuisd: 'Het kunnen er nog veel meer worden, al ben ik voorlopig blijdat we het hebben gered. Ik zie ook wel dat als we er hier honderdduizendverkopen, het er net zo goed vijfhonderdduizend kunnen worden. Amerika iser groot genoeg voor. Maar zo denken wij niet. Ode is geen economischproduct, maar het wil de vertolking zijn van een beweging, van eenstroming. Die luidt dat als je dingen samendoet en oog hebt voor hetpositieve er heel veel mogelijkheden liggen. Dat is een andere benaderingdan de media gewend zijn. Het broeikaseffect en de klimaatveranderingenzijn vervelende verschijnselen, bedreigend ook.

'Maar in plaats van bij de pakken neer te zitten en de aanstaandeondergang te beschrijven, wijst Ode op de kansen die er liggen voorbijvoorbeeld waterstofenergie. Zo zijn er veel meer terreinen waarover jeoplossingsgericht kunt schrijven. Onderwijs, politiek, gezondheidszorg.Enfin, ik ga u niet verklappen wat ik dinsdag allemaal ga vertellen.Behalve dat je een idee nooit in je eentje tot een succes kunt maken. Totdinsdag.'

Gijs Zandbergen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden