Positie mediadirecteur KRO-NCRV intern onder druk

Bij fusieomroep KRO-NCRV speelt 'een aanhoudende vertrouwenscrisis' tussen personeel en directie. Vooral de positie van mediadirecteur Taco Rijssemus staat intern onder druk. Dat blijkt uit vertrouwelijke gesprekken die de Volkskrant voerde met werknemers van de grootste omroep van Nederland.

Regie op de set van de KRO-misdaadserie Penoza. Beeld ANP

Rijssemus, sinds 2008 in de KRO-directie, wordt vooral gebrek aan leiderschap verweten. 'Bij veel mensen hebben zijn tekort aan visie en zijn slechte communicatie kwaad bloed gezet,' zegt een medewerker. Uit vrees voor represailles willen hij en andere bronnen niet met naam in de krant.

Vorige maand ontstond ophef nadat 143 medewerkers van de KRO-NCRV een petitie naar de raad van toezicht stuurden, waarin ze eisten dat een salarisverhoging van Rijssemus en zakelijk directeur Yvonne de Haan ongedaan werd gemaakt. Met de fusie van de twee christelijke omroepen per 2014 kregen de twee een nieuwe functie en een hogere vaste beloning. Zij verdienen op jaarbasis 166.175 euro. In 2013 ontvingen ze bovendien een tijdelijke opslag van respectievelijk 20 duizend euro en 30 duizend euro.

De medewerkers achtten de salarisverhogingen niet passend bij de KRO-NCRV. Volgens een van de bronnen paste dit incident in een 'optelsom van ellende'. 'Ik had verwacht dat Rijssemus na de petitie zijn conclusies wel zou hebben getrokken en zou zijn opgestapt', zegt hij. 'Maar inmiddels heeft de directie kenbaar gemaakt dat er geen salaris zal worden ingeleverd.'

Rijssemus zou met rondetafelgesprekken en de hulp van een mediator de crisis proberen op te lossen. Ook zou hij in juni een 'verlaat charmeoffensief' zijn begonnen via lunchgesprekken met individuele medewerkers. 'En dat terwijl hij zich jarenlang amper liet zien op de redacties.' De directie zou hulp hebben ingeschakeld van het communicatieadviesbureau Smart & Able, waarmee de KRO-NCRV sinds de fusie samenwerkt.

Reorganisatie

Het ongenoegen groeide met de reorganisatie van februari, waarover Rijssemus zijn werknemers volledig in het ongewisse zou hebben gelaten. 'We wisten dat er moest worden bezuinigd. Het probleem was dat niemand van de leiding erover communiceerde', zegt een van de bronnen over de reorganisatie, waarbij 18 van de 53 journalistieke arbeidsplaatsen verdwenen. 'Het was een grote puinhoop.'

Ook de 'warrige signalen' die de directie afgaf over het schnabbelen van Brandpunt-presentator Fons de Poel blijken bij de KRO-NCRV nog onderwerp van gesprek. De Poel noemde GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver een 'snotneus', nadat deze de top van ABN Amro had aangevallen. Omdat De Poel zelf in het verleden een commerciële klus had gedaan voor ABN Amro, ontstond ophef. Rijssemus besloot De Poel daarop van Brandpunt af te halen.

'Rijssemus was volgens velen medeverantwoordelijk, maar wast nu zijn handen in onschuld', zegt een medewerker. 'Het was natuurlijk in eerste instantie een misser van De Poel. Maar het thema bijklussen stond al veel langer op de agenda. De directie heeft dit maar laten doorsudderen, totdat de hele boel knapte.'

'Het vreemde is dat Rijssemus in een verklaring heeft laten optekenen dat De Poel geen schijn van belangenverstrengeling wordt verweten', zegt een ander over de kwestie. 'Maar hij moest wel weg. Nu heeft De Poel nog steeds journalistieke activiteiten bij KRO-NCRV. Dat zijn signalen die elkaar tegenspreken.'

Rijssemus wilde, behoudens het bericht dat het bureau Smart&Able 'de visie van de communicatiestrategie vertaalt', niet reageren op de mogelijke vertrouwenscrisis, omdat de bronnen 'oude en ook incorrecte verhalen verspreiden'.

Taco Rijssemus. Beeld ANP Kippa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.