Portret Willem-Alexander kost zo'n 525 tot 1.090 euro

Het duurde ruim vijf maanden tot ze er waren en het kost een paar centen, maar ze zijn nu te koop: de officiële staatsieportretten van koning Willem-Alexander. Reproducties van de werken zijn, afhankelijk van het gewenste formaat, via een website te bestellen voor 525,50 tot 1089,65 euro, inclusief lijst en verzendkosten.

Michiel Kruijt
Staatsieportret door Iris van Dongen. Beeld RVD, foto: Gert Jan van Rooij
Staatsieportret door Iris van Dongen.Beeld RVD, foto: Gert Jan van Rooij

De drie staatsieportretten, vervaardigd door fotograaf Rineke Dijkstra en beeldend kunstenaars Iris van Dongen en Femmy Otten, werden op 24 april gepresenteerd in Paleis Het Loo. Een jury had het drietal gekozen uit twaalf kunstenaars die allemaal ontwerpschetsen hadden gemaakt.

Het is goed gebruik dat in overheidsgebouwen (zoals rechtbanken en ambassades) een officieel portret hangt van het staatshoofd. Na het aftreden van Beatrix werd haar staatsieportret veelal vervangen door een foto van Willem-Alexander in koningsmantel, die sinds zijn kroning gratis is te downloaden op de website van het Koninklijk Huis. Deze opname is gemaakt door Koos Breukel.

Sinds gisteren kan de overheid ook terecht op staatsieportretten-bestellen.nl, waar ook particulieren hun slag kunnen slaan. De reproducties van de drie kunstwerken lieten lang op zich wachten, onder meer omdat de aanbesteding van de opdracht aan een drukkerij en de bouw van een website veel tijd nam, zo meldt een woordvoerder van minister Bussemaker van Cultuur.

De hoge prijs is het gevolg van de 'hoogwaardige techniek' waarmee de reproducties worden gedrukt. Die benaderen het origineel, aldus de woordvoerder. De lijsten zijn 'ambachtelijke vervaardigd'. Ook zitten de prenten achter UV-werend plexiglas.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden