Pop

* * *..

Gijsbert Kamer

Buddy Holly: Not Fade Away – The Complete Studio Recordings And More. Hip-O-Select/ Universal.

Natuurlijk, het is een uitgave om van te smullen: zes cd’s verpakt als boek met fraaie foto’s en inzichtelijke teksten. Het is ook een uitgave waar lang op gewacht is, want hoewel er van Buddy Holly eind jaren zeventig al een uitputtende elpee-box verscheen met veel demo’s en onuitgebrachte sessies, bleef een cd-versie daarvan uit.

Completer dan Not Fade Away zal er van Buddy Holly niks meer verschijnen: van een in 1949 thuis in Lubbock opgenomen liedje (Buddy was 12 jaar oud), tot zijn in december 1958 opgenomen New Yorkse demo’s, ook wel bekend staand als ‘Apartment Tapes’, is echt alles hier verzameld.

Maar om nou te zeggen dat het lekker wegluistert, nee. De draaibaarheid van de zes cd’s is beperkt omdat er tussen de nog altijd gloedvolle plaatopnamen te veel krakende demo’s zitten. Ook de bijna twee cd’s met na zijn dood door een band ‘ingevulde’ demo’s leveren te weinig luisterplezier op. Mooi, zo’n wetenschappelijke editie, maar uiteindelijk zijn het toch de pakweg 25 liedjes die je ook op iedere willekeurige, goedkope ‘Best Of’ compilatie tegenkomt, die je blijft draaien.

Superieure soul van Daptone
* * * *

Diverse Artiesten: Daptone Gold. Daptone Recordings/Rough Trade.

Het beste platenlabel voor hedendaagse soul is al tien jaar gevestigd in Brooklyn. Daptone brengt muziek van Sharon Jones, Naomi Shelton en nieuwste troef Charles Bradley behalve op cd bij voorkeur uit op elpee, en zelfs vinyl-single.

Het beste werk is nu verzameld op Daptone Gold. Echt de beste nummers zijn geselecteerd, waarvan enkele nooit eerder waren uitgebracht of alleen op moeilijk vindbare singles.

Daptone blijkt een zeer veelzijdig label waarop ook Afrikaanse muziek ruimte krijgt: als de band maar funkt en de vocalen smeken, en dat doet bijvoorbeeld Lee Fields in het prijsnummer Could Have Been. Je zou zweren dat het hier een opname in de Stax studio pakweg 1967 betreft. Nee, het is gewoon uit de 21ste eeuw. Superieure soul waar Daptone patent op lijkt te hebben.

Doorzakken in Londense pub
* * * *

Diverse Artiesten: Saint Etienne Present Sons For the Dog and Duck. Ace/Munich.

Behalve lid van de Britpop-band Saint Etienne is Bob Stanley ook popjournalist en platenverzamelaar. Het idee achter zijn nieuwste compilatie met obscure single-kantjes uit de jaren zestig en zeventig alleen al is briljant: een denkbeeldige soundtrack bij een avondje doorzakken in een Londense pub. De muziek komt uit de jukebox en is van vergeten namen als Duffy Power, Mary Love en Elroy Dietzel.

Alle nummers zijn raak gekozen, de cd waaraan een echt bestaande pub in Soho zijn naam gaf, is een ode aan vergeten popklassiekers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden