pop

*****..

NATUURLIJKE FLOW EN RIJMTALENT
Extince: Toch? Top Notch/PIAS.

NATUURLIJKE FLOW EN RIJMTALENT
Na bijna vier jaar eindelijk weer een nieuw album van Extince, en daarmee maakt hij ook een voor de Nederlandse hiphop zeer matig jaar alsnog goed. Nog altijd is er niemand met zo’n natuurlijk klinkende flow en zo’n rijmtalent die deze Peter Kops van de troon kan stoten.

NATUURLIJKE FLOW EN RIJMTALENT
Tekstueel is het allemaal weer dik in orde. In Witte Piet slaat hij een serieuze toon aan, terwijl En Zo Geschiedde een geestige terugblik op het begin van zijn hiphop-carrière is. Indertijd rapte hij zelfs even in het Engels, en dat doet hij aan het slot van Toch? nog een keer. Had niet gehoeven, net zo min als het stukje gabber waarmee Ken Je Frank? besluit. Maar er staat veel moois tegenover. De funky beats in Ik Weet Je Houdt Van Hem, en het door een sample van Rikkert Zuiderveld uit 1967 gedragen 5%. Ook leuk is (NL) Nwe Lichting waarin van Nina tot Lange Frans de nieuwe generatie rappers voorbijkomt. Voorlopig heeft Extince, die met Binnenlandse Funk uit 1998 nog altijd het beste Nederlandse hiphop-album op zijn naam heeft staan, niets te vrezen. Toch?

BEHOORLIJK PSYCHEDELISCH
*****

BEHOORLIJK PSYCHEDELISCH
Wu-Tang Clan: 8 Diagrams. Bodog Music/Rough Trade.

BEHOORLIJK PSYCHEDELISCH
Ook de New Yorkse Wu-Tang Clan heeft de tijd genomen (zes jaar) en ook deze comeback pakt verrassend goed uit. Producer The RZA schijnt de klus weliswaar niet naar ieders tevredenheid binnen de clan te hebben geklaard, maar zijn soms behoorlijk psychedelische geluid is gedurfd en geeft de plaat een grotere eenheid dan op de wat wisselvallige voorganger Iron Flag.

BEHOORLIJK PSYCHEDELISCH
Voor het eerst is de in 2004 overleden Old Dirty Bastard er niet bij, maar hij krijgt in Life Changes een mooie ode van Method Man, GZA/Genius, Raekwon en de andere clanleden (behalve Ghostface Killah). Het mooist zijn verder Wolves met een fraaie bijdrage van George Clinton en de bewerking van George Harrisons While My Guitar Gently Weeps, met gastbijdragen van Erykah Badu en John Frusciante. Nu van de Wu-Tang Clan alleen de solowerken van Ghostface Killah er nog toe doen, is het goed dat de handen weer ineen zijn geslagen.

LEKKER ROCKEN OP KERSTPLAAT
*****

LEKKER ROCKEN OP KERSTPLAAT
Wild Billy Childish And The Musicians Of The British Empire: Christmas 1979. Damaged Goods/Konkurrent.

LEKKER ROCKEN OP KERSTPLAAT
De leukste kerstplaat dit jaar komt van de Britse garagepunker Billy Childish. Alleen de opener, Santa Claus, een cover van de sixties-band The Sonics op de melodie van Have Love Will Travel brengt je direct in een goed humeur. Ook zijn ode aan Pete Townshends A Quick One is geestig. Childish, die inmiddels een discografie van gauw een meter dik op zijn naam heeft staan die nooit meer dan dezelfde paar duizend liefhebbers bereiken, had er beter aan gedaan er een echte cover-plaat van te maken, want zijn eigen liedjes ontstijgen nergens het niveau van sympathiek. Maar het is even lekker rocken op deze plaat die in weerwil van de titel een gezellig jaren-zestig-sfeertje uitademt.

WHAM ALS HONKY TONK
*****

WHAM ALS HONKY TONK
Diverse artiesten: Wish You Best Christmas Ever. Trikont/Konkurrent.

WHAM ALS HONKY TONK
De aardigste kerst-compilatie wordt dit jaar uitgebracht door het onverminderd sterke Duitse Trikont-label. De bronvermeldingen en toelichtingen op liedjes van de jaren veertig (Andrews Sisters) tot de jaren negentig zijn niet tweetalig. Maar een cover van Whams Last Christmas in een honky tonk- versie door het Duitse The Twang werkt ook zonder toelichting op de lachspieren. Het ontbreekt de plaat hooguit aan een muzikale samenhang. Van recente pop (Florence Door) en doo wop (The Debonairs) via Louis Prima naar americana van NRBQ, tango en blues (Little Esther Philips); er komt wel heel veel voorbij.

WHAM ALS HONKY TONK
Gijsbert Kamer

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden