pop

*****..

Gijsbert Kamer

VEELZIJDIG BESCHAAFD
Ayo: Joyful. Polydor/Universal.

VEELZIJDIG BESCHAAFD
Alles wordt er aan gedaan om de 26-jarige debutante Ayo te presenteren als buitengewoon veelzijdig zangtalent. Persberichten wijzen erop dat haar achtergrond (in Duitsland geboren, Nigeriaanse vader, Roemeense aan drugs verslaafde moeder) en levensloop (groeide op in Nigeria, Parijs en New York) terug te horen is in de veelzijdigheid van haar liedjes. De boodschap: dit is niet wéér een zangeres die handig aansluit bij de beschaafd voortkabbelende soft pop van Katie Melua of Norah Jones.

VEELZIJDIG BESCHAAFD
Terwijl dat precies is wat we horen op haar cd-debuut Joyful. Ze ontpopt zich in de op een luie reggaebeat wiegende liedjes als een vrouwelijke Jack Johnson. Zangeres van niets-aan-de hand-liedjes waar je erg je best voor moet doen iets van haar Afrikaanse achtergrond in te ontdekken. Of het moest de wat merkwaardige Engelse uitspraak zijn. Maar goed, haar liedjes mogen er zijn, Neva Been is beslist een mooie ballad, en haar stem is wat minder behaagziek dan in dit genre gebruikelijk.

VERKEERD BEGREPEN TROUBADOUR
*****

VERKEERD BEGREPEN TROUBADOUR
Yusuf: Another Cup. Ya Records/Universal.

VERKEERD BEGREPEN TROUBADOUR
Het is 28 jaar geleden dat de Britse bard Cat Stevens zijn laatste plaat met zachtmoedige luisterliedjes uitbracht. Hij bekeerde zich tot de islam, noemde zich voortaan Yusuf Islam, keerde de pop de rug toe en stelde zijn leven in dienst van de Britse moslimgemeenschap.

VERKEERD BEGREPEN TROUBADOUR
Ineens heeft hij toch weer de gitaar gepakt en is eigenlijk gewoon doorgegaan waar hij eind jaren zeventig ophield: met het zingen van fluisterzachte liedjes. Veel nummers sluiten naadloos aan bij de Arbeidsvitaminen-canon waartoe zijn Father And Son en Morning Has Broken zijn gaan behoren. En Stevens klinkt nog altijd als een plezierig troubadour die het beste met de mens voorheeft. In de jaren tachtig claimde hij verkeerd te zijn begrepen, toen hij de fatwa tegen Salman Rushdie leek te steunen. Vandaar wellicht zijn versie van het aloude Don’t Let Me Be Misunderstood.

MOOIE TROOSTRIJKE MUZIEK
*****

MOOIE TROOSTRIJKE MUZIEK
De Kift: 7. V2.

MOOIE TROOSTRIJKE MUZIEK
Geen band klinkt als het Zaanse De Kift en niemand verpakt zijn muziek zo fraai als deze (familie)band van Ferry Heyne. Hun nieuwste, 7, oogt als een postpakket dat je kunt uitvouwen tot een papieren bootje. Belangrijker is dat 7 De Kifts meest direct klinkende liedjesplaat sinds tijden is. De sound is warmer dan voorheen, en de voorliefde van Heynes voor fanfaremuziek komt fraai tot haar recht.

MOOIE TROOSTRIJKE MUZIEK
Maar De Kift waagt zich ook aan gitaarrock en gevoelige liedjes. Teksten zijn bijeengesprokkeld uit bloemlezingen met Russische poëzie, en handig bewerkt. Ze zitten vol mensen die verlangen uit hun treurige, door rampen geteisterde bestaan te treden. De zee lonkt, maar lijkt onbereikbaar. Mooie troostrijke muziek, en tekstregels die je bijblijven. Liedjes ‘vol van duistere gedachten waarin je af en toe een gloeilicht ziet’ (De Reiziger).

ONTBREKENDE SCHAKEL
*****

ONTBREKENDE SCHAKEL
Josef K: Entomology. Domino/Munich.

ONTBREKENDE SCHAKEL
Het geld dat Domino met Franz Ferdinand en de Arctic Monkeys verdiende, investeert dit Britse platenlabel in belangwekkende heruitgaven – vorig jaar een onberispelijke compilatie met werk van de Glasgowse postpunk-band Orange Juice, nu een Entomology van tijd-, land- en labelgenoten Josef K. Deze groep rond zanger Paul Haig maakte in 1980 en 1982 gitaarpop die nu klinkt als de ontbrekende schakel tussen de Velvet Underground en Joy Division. Deze cd bewijst waarom bijvoorbeeld Franz Ferdinand nog steeds zo hoog opgeeft van Josef K.

ONTBREKENDE SCHAKEL
Gijsbert KamerGijsbert Kamer

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden