pop

*****..

KLASSIEKERS IN SPE
Voxtrot: Voxtrot. Beggars Banquet/V2.

KLASSIEKERS IN SPE
Veel Britser klinken dan Voxtrot dat doet op debuutalbum Voxtrot - dat kan bijna niet. De gitaren sprankelen op een wijze zoals die een kwarteeuw geleden al door Johnny Marr met The Smiths is gepatenteerd. En de liedjes klinken verraderlijk licht en veroorzaken een tinteling zoals alleen Belle And Sebastian dat kan.

KLASSIEKERS IN SPE
Maar de band van zanger Ramesh Srivastava komt uit Austin, Texas, en klinkt zo Brits omdat de leden ervan nu eenmaal grote liefhebbers zijn van voornoemde bands en Srivastava een paar jaar in Glasgow heeft gestudeerd.

KLASSIEKERS IN SPE
Drie EP’s gingen aan Voxtrot vooraf, en die dertien hier helaas niet uitgebrachte liedjes daarop vormen samen een album dat minstens zo goed is als het officiële albumdebuut.

KLASSIEKERS IN SPE
Op Voxtrot klinkt de band voller en breder georkestreerd dan op dit eerdere werk. Maar de grootste verbetering betreft de stem van Srivastava, die zelfverzekerder is gaan klinken. Liedjes als Easy en vooral Firecracker zijn gitaarpopklassiekers in spe. Zo opwindend maken ze ze in het Verenigd Koninkrijk nauwelijks nog. Voxtrot doet verlangen naar twee dingen: een live optreden van Voxtrot in Nederland en het terstond hier uitbrengen van hun eerste werk.

KREZIP WIL ROCKBAND ZIJN
*****

KREZIP WIL ROCKBAND ZIJN
Krezip: Plug It In. Sony BMG.

KREZIP WIL ROCKBAND ZIJN
Sinds hun stormachtige doorbraak in 2000 zoekt Krezip nog altijd naar de juiste vorm. Op hun vierde album is de toon lichter dan voorheen, met sterk naar voren gemixte lichtvoetige toetsenpartijen waarvoor de jaren tachtig model stonden. Het intro van Can’t You Be Mine is zelfs gejat van Sweet Dreams van de Eurythmics. Wat niet erg zou zijn als de band het had aangedurfd, en vooral had aangekund, die verandering in stijl echt door te zetten. Maar Krezip wil nog altijd rockband zijn, en per plaat wordt het kwaliteitsverschil tussen zangeres Jacqueline Govaert en de rest van de band schrijnender. Waar haar stem steeds meer karakter krijgt, blijft de band achter met slappe gitaarpartijen en dito toetsenspel.

KREZIP WIL ROCKBAND ZIJN
In die veel te brave productie valt extra goed op dat ook de Zweden die Govaert met het liedjesschrijven hebben geholpen, de zaak niet hebben weten te redden.

WEZENLOZE CONFECTIEPOP
*****

WEZENLOZE CONFECTIEPOP
Maroon 5: It Won’t Be Soon Before Long. Octoscope/Universal.

WEZENLOZE CONFECTIEPOP
Dat je met weinig prikkelende radiopop toch heel ver kunt komen, bewees drie jaar geleden Maroon 5 met hun debuutalbum Songs About Jane. De band uit Los Angeles werd nauwelijks opgemerkt, totdat This Love wereldwijd een enorme radiohit werd. Leuk liedje, maar de rest klonk wezenloos. En dat doet hun hele tweede album ook. Zanger Adam Levine heeft een weinig tot de verbeelding sprekende stem, en zijn liedjes spreken geen enkel noemenswaardig gevoel uit. Het is heel handig in elkaar gezette confectiepop, waar je geen moment aanstoot aan neemt en dat is misschien wel het probleem: er zit geen enkele bezieling in.

KNORRENDE ELEKTRONICA
*****

KNORRENDE ELEKTRONICA
Von Südenfeld: Tromatic Reflexxions. Domino/Munich.

KNORRENDE ELEKTRONICA
Nog maar een paar maanden na zijn weer erg goede plaat met The Fall, laat Mark E Smith weer van zich horen. Samen met het Duitse elektronica-duo Mouse On Mars heeft hij een gelegenheidsband gevormd,Von Südenfeld. Smith zingt op de vertrouwd knauwende wijze, zoals hij dat nu al dertig jaar met zijn Fall doet, alleen hoor je dit keer geen krassende gitaarpartijen maar knorrende elektronica. Heel geestig allemaal, Mark E Smith op een dansbeat, maar die beats hadden wel iets hipper gemogen, het lijkt wel of Mouse On Mars vooral hun bestanden met demo’s uit de vroege jaren negentig hebben opengeklikt.

KNORRENDE ELEKTRONICA
Gijsbert Kamer

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden