pop

*****..

Gijsbert Kamer

STERK EN GEDREVEN
Modest Mouse: We Were Dead Before The Ship Even Sank. Epic/Sony BMG.

STERK EN GEDREVEN
In Nederland weten we nog van niks, maar in de VS geldt Modest Mouse net als The Shins en Arcade Fire als het beste dat de underground te bieden heeft. En ook bij Modest Mouse, de band van Isaac Brock die nu al een jaar of tien bestaat, kun je eigenlijk al niet meer van ‘underground’ spreken: hun nieuwe plaat kwam deze week binnen op de eerste plaats van de Amerikaanse Billboard Charts.

STERK EN GEDREVEN
Helemaal onverwacht gebeurde dit niet; hun vorige Good News For People Who Love Bad News uit 2004 verkocht vooral dankzij de sluimerhit Float On al meer dan een miljoen keer. Maar zoals gezegd, in Europa moet het nog gaan gebeuren. Wellicht dat het aantrekken van ex-Smiths gitarist Johnny Marr daarbij helpt. In elk geval passen zijn lyrische en soms breed uitwaaiende gitaarpartijen erg goed in het bandgeluid.

STERK EN GEDREVEN
Modest Mouse is nog weerbarstiger gaan klinken met de stem van Brock, die past in de ‘arty’ traditie van Bowie, Byrne en Butler, maar ook uit de bocht kan gieren als die van een dronken scheepskapitein. De nummers zijn zonder uitzondering sterk en gedreven. Modest Mouse speelt weerbarstige rockmuziek en jaagt in ieder nummer een gevoel van extase na. Na de platen van The Shins en Arcade Fire opnieuw een bewijs dat de spannendste rock thans uit Noord-Amerika komt.

HITGEVOELIG EN CALEIDOSCOPISCH *****
The Apples In Stereo: New Magnetic Wonder. Yep Rock/Munich.

HITGEVOELIG EN CALEIDOSCOPISCH *****
Ook al langer actief, maar na vijf jaar stilte nu pas toe aan hun vijfde album zijn The Apples In Stereo. Het is meteen verreweg de toegankelijkste plaat van deze Amerikaanse band geworden. Opnieuw verweven ze heel soepel oude jaren zestig- en zeventigpop met hedendaagse elektronica. De tintelende elektrische piano in Same Old Drag geeft de band zelfs een hitgevoeligheid die tot dusver ontbrak. Maar in de twee dozijn liedjes schiet de muziek alle kanten uit op een manier waarvoor het woord caleidoscopisch is uitgevonden.

HITGEVOELIG EN CALEIDOSCOPISCH *****
Beach Boys, Todd Rundgren, 10CC en ELO zijn slechts enkele referenties op deze plaat, waar je, als belangrijkste kritiek, op tegen kunt hebben dat ie misschien iets te veel van de luisteraar verwacht; voor je het weet is componist Robert Schneider al weer doorgestoomd naar een volgend nummer.

WEISS ZINGT NOG ALTIJD SMACHTEND
*****

WEISS ZINGT NOG ALTIJD SMACHTEND
Mary Weiss: Dangerous Game. Norton Records.

WEISS ZINGT NOG ALTIJD SMACHTEND
Ja, ze leeft nog, Mary Weiss, de zangeres van de Shangri-La’s waarvan Leader Of The Pack en The Train From Kansas City tot klassiekers uit de jarenzestigpop gerekend mogen worden. Popfanaat en voorman van de punkband Reigning Sound, Greg Cartwright, kreeg haar zelfs zo ver weer een plaat op te nemen. En die mag er best wezen. Weiss zingt nog net zo smachtend, en de liedjes die Cartwright voor haar schreef lijken op maat voor haar gemaakt. Weiss wordt door Cartwrights Reigning Sound begeleid. Dat gebeurt soms wat vlak, maar het is fijn weer eens iets van Weiss te mogen vernemen.

GEESTIGE VONDSTEN
*****

GEESTIGE VONDSTEN
J Dilla: Ruft Draft. Stones Throw/PIAS.

GEESTIGE VONDSTEN
De in 2005 overleden hiphop-producer J Dilla bracht in 2003 alleen op vinyl een merkwaardig album uit dat het verdiende op cd te verschijnen. Een curieuze verzameling beats en grooves, vaak donker, waarbij J Dilla (niet bepaald een eersteklasrapper) zelf als MC fungeerde. J Dilla toont zich hier vooral zoekende en komt met geestige vondsten zoals het meisje dat ineens een paar regels uit Slade’s Cum On Feel The Noize laat horen. Historisch valt dit album te plaatsen tussen twee van J Dilla’s beste producties: Commons Electric Circus (2002) en Champion Sound, de plaat die hij een jaar later als Jaylib met producer Madlib opnam.Gijsbert Kamer

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden