Pop

****..

Uniek spel met woorden
Roosbeef: Ze willen wel je hond aaien maar niet met je praten. Excelsior/V2.

Uniek spel met woorden
Eigenlijk had het debuutalbum van Roosbeef, een naam die al enkele jaren regelmatig opduikt in het live-circuit, pas in 2009 zullen verschijnen, maar de release is ‘naar voren gehaald’ naar 15 december, zodat de onvergetelijke albumtitel Ze willen wel je hond aaien maar niet met je praten verbonden zal blijven met 2008.

Uniek spel met woorden
Roosbeef is een bandnaam, maar de verleiding is groot om bij het horen ervan alleen aan Roos Rebergen te denken, de frontvrouw met het knalrode haar. Dit zijn haar liedjes, al danken ze hun warme klank ook aan de inzet van producer Tom Pintens en hulpkracht Tjeerd Bomhoff van Voicst. Uit het even boze als tedere Boerderij (over de sloop van de Duivense boerderij waar ze opgroeide) spreekt haar emotie. Het unieke spel met woorden is aan haar brein ontsproten.

Uniek spel met woorden
Roosbeef bedient zich regelmatig van de in de popmuziek tamelijk ongebruikelijke driekwartsmaat (in het zachtjes walsende Volle Magen bijvoorbeeld) en haar teksten zijn nu eens ontroerend, dan weer geestig: ‘ik zing alles mee/ vind de gekste dingen mooi/ zelfs Bløf’. Ze willen wel je hond aaien... is het mooiste Nederlandstalige debuut sinds dat van Spinvis.

Britney kan het niet schelen
**

Britney kan het niet schelen
Britney Spears: Circus. Zomba/Sony BMG.

Britney kan het niet schelen
Genoeg over echtscheidingen, drank, drugs, junkfood, rechters die haar uit het ouderlijk gezag ontheffen; het moet maar weer eens gaan over de muziek van Britney Spears. Vanaf de hoes van Circus, haar zesde album, kijkt ze ons verleidelijk aan, perfect opgemaakt en gecoiffeerd, alsof er niets gebeurd is.

Britney kan het niet schelen
Ironisch genoeg is ze op Circus een flink deel van de tijd bezig ons te vertellen dat ze heus wel weet wat we allemaal over haar denken. In Kill The Lights: ‘You don’t like me/ I don’t like you/ Only difference: you still listen.’

Britney kan het niet schelen
In de titelsong varieert ze op het thema van de beste stuurlui: het is heus niet makkelijk om beroemd te zijn, en Britney dóet tenminste iets, waar de meute liever anoniem toekijkt. Dit album wil een opgestoken middelvinger zijn, maar wat we horen, is een sterretje dat net iets te vaak roept dat het haar niet kan schelen hoe mensen over haar denken.

Britney kan het niet schelen
De muziek? Een liedje als Blur is redelijk geslaagd, maar het blijven overgeproduceerde, onaffe elektrodeuntjes met ongeïnspireerde, tot vervelens toe vervormde zang.

Commons nieuwste is uit balans
**

Commons nieuwste is uit balans
Common: Universal Mind Control. Geffen/Universal.

Commons nieuwste is uit balans
Wie de carrière van Common (echte naam: Lonnie Rashid Lynn) heeft gevolgd, weet dat de man uit Chicago op zijn best is wanneer hij soulvolle, geëngageerde en tamelijk pure hiphop maakt. Op Like Water For Chocolate (2000) en Be (2005) beleefde hij zijn beste momenten.

Commons nieuwste is uit balans
Nu heeft hij weer eens besloten het over een andere boeg te gooien, en opnieuw blijkt dat geen onverdeeld succes. Commons flirt met Hendrix-rock en psychedelica op Electric Circus (2002) was hooguit half geslaagd; zijn samenwerking met producersduo The Neptunes op Universal Mind Control, zijn achtste album, mag een mislukking heten.

Commons nieuwste is uit balans
Wil Common de hitlijsten bestormen of een jonge doelgroep aanboren? Hoe het ook zij: weg is de soul, weg is de warmte, weg zijn de intelligente teksten. In plaats daarvan horen we de inmiddels overbekende stoomlocomotiefbeats van The Neptunes, waarover Common voor zijn doen opvallend platte teksten uitstrooit. Het drieluik Punch Drunk Love, Sex 4 Suga en Announcement mag een hoerig dieptepunt in zijn oeuvre heten.

Commons nieuwste is uit balans
Dat hij zijn verstand nog wel degelijk heeft, bewijst Common als hij de hoop onder woorden brengt die Barack Obama heeft gewekt onder zwarte Amerikanen (Change), maar tegelijk brengt dat mooie nummer dit onevenwichtige album alleen maar verder uit balans.Menno Pot

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden