pop

*****..

Menno Pot

GEEN ADHD-BANDJE MEER
Voicst: A Tale Of Two Devils. PIAS.

GEEN ADHD-BANDJE MEER
Een ‘ADHD-bandje’ werd de Amsterdamse indieband Voicst na hun debuutalbum 11-11 (2004) wel genoemd. Die term was complimenteus bedoeld en dekte de lading ook wel aardig, maar het is wel een predicaat dat je als band snel van je af moet zien te schudden: een groep die na vijf jaar nog altijd als een sympathiek ADHD-bandje geldt, is toch een beetje blijven steken.

GEEN ADHD-BANDJE MEER
Voicst was zich daar kennelijk van bewust en maakt op A Tale Of Two Devils op alle fronten een reuzensprong voorwaarts: niet alleen telt het album meer potentiële singles en minder half geslaagde stukken dan 11-11; er valt vooral instrumentaal (elektronica!) en ritmisch veel meer te horen. Een song als Aha Erlebnis is exemplarisch: de band heeft een gerenommeerde producer in de arm genomen (de Amerikaan Peter Katis) en meer gedaan met de mogelijkheden die een puike studio biedt, zonder zich te vergalopperen.

GEEN ADHD-BANDJE MEER
Het blijft overal Voicst: stekelig en vaak gejaagd, maar altijd met gevoel voor een pakkende melodie (High As An Amsterdam Tourist, Feel Like A Rocket). Frontman Tjeerd Bomhof schudt melodielijnen uit zijn mouw die je na twee platen al als ‘typisch Voicst’ identificeert.

GEEN ADHD-BANDJE MEER
Van ADHD-bandje tot intelligente, maar toegankelijke gitaarband. Voicst heeft het ’m geflikt. Zaterdag houdt de band het album ten doop op Noorderslag in Groningen, daarna volgt een clubtournee.

ROCKEND EN PERSOONLIJK
*****

ROCKEND EN PERSOONLIJK
Gram: Four-Letter Words. Torntable/PIAS.

ROCKEND EN PERSOONLIJK
Een extra reden om een kaartje te kopen voor de clubtournee van Voicst, is het voorprogramma. Gram is het project van Marg van Eenbergen, die het al bij het verscheiden van haar band Seedling (eind 2004) over een bijna voltooid Gram-album had, maar Four-Letter Words pas dit weekend uitbrengt.

ROCKEND EN PERSOONLIJK
Het is het wachten waard geweest. Er zit nog vaak iets van Seedling in de liedjes, maar je hoort vooral dat Van Eenbergen zich meer bewegingsvrijheid heeft verschaft om de liedjes vorm te geven zoals ze dat zelf wil. Dat een gitaarband een keurslijf kan worden, is een verscholen boodschap op Four-Letter Words.

ROCKEND EN PERSOONLIJK
Het album opent rockend, maar kent ook kleine, persoonlijke liedjes met basale pianobegeleiding (Amsterdam Calling), songs die gestut zijn met springerige elektronica (Cut It) en songs die invloeden uit de chansontraditie verraden (Big Sleep).

ROCKEND EN PERSOONLIJK
Het heeft een geïnspireerde, afwisselende popplaat opgeleverd. Op het podium heeft Gram slechts een laptop en een gitaar nodig, maar gaan ook gastmuzikanten meespelen. Ook Gram lanceert het album zaterdag met een optreden op Noorderslag.

BEVLOGEN TERUGKEER
*****

BEVLOGEN TERUGKEER
British Sea Power: Do You Like Rock Music? Rough Trade/Konkurrent.

BEVLOGEN TERUGKEER
Net voor Franz Ferdinand in 2004 een nieuwe hoogconjunctuur van de Britse gitaarpop inluidde, maakten we kennis met British Sea Power, een band die het peloton vooruit was, maar de laatste twee jaar eigenlijk alweer was vergeten. Het wat vlakkere tweede album Open Season (2005) was daar debet aan. Geen British Sea Power-single is werkelijk blijven hangen. Slechts weinigen plaatsten de band in 2007 nog in het rijtje belangrijke Britse bands van de laatste jaren.

BEVLOGEN TERUGKEER
Met Do You Like Rock Music? maakt de band uit Brighton een verrassend bevlogen terugkeer aan het front. De dramatiek van het debuut is hervonden: het album grossiert in groots opgezette, epische gitaarsongs, die invloed verraden van bijvoorbeeld The Flaming Lips en Mercury Rev, maar in stukken als No Lucifer, The Great Skua en de majestueuze single Waving Flags ook van Arcade Fire. Een uitgesponnen apotheose (We Close Our Eyes) was altijd al een ‘BSP’-traditie. Volgende maand komt de band voor optredens naar Rotterdam (Rotown) en Amsterdam (Paradiso).

BEVLOGEN TERUGKEER
Menno Pot

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden