pop

*** Arctic Monkeys: Humbug. Domino/Munich...

Zondag houden de Arctic Monkeys op Lowlands Humbug ten doop, het derde studioalbum sinds 2006, waarop de band uit Sheffield voor het eerst een echte koerswijziging doorvoert in geluid en songstructuren. Josh Homme (Queens Of The Stone Age) produceerde de meeste songs en hoewel de groep rond Alex Turner beslist geen stonerrockband is geworden, is het geluid wel heavy’er en donkerder geworden: meer rock, minder pop. De jonge Engelsen tonen zich in interviews plots fans van Queens Of The Stone Age, Jimi Hendrix en Cream.

Maar de opvallendste verandering is toch wel het feit dat de liedjesband een albumband is geworden. Dat veroorzaakt gemengde gevoelens. Hoewel Humbug een geslaagd, coherent geheel is, er goede songs te over zijn en de groep erin is geslaagd zich te vernieuwen zonder zichzelf te verloochenen, ontbreken singles van het kaliber I Bet You Look Good On The Dancefloor en hebben spontaniteit en puntigheid over de hele linie plaatsgemaakt voor bedachtzaamheid.

Zo dienen zich bij Humbug toch meer bedenkingen aan dan bij de twee voorgangers. De band móest deze stap zetten, maar Humbug zou wel eens een overgangsplaat kunnen blijken: een veelbelovend, maar nog wat aarzelend begin van een nieuwe fase.

The Madd kan dus ook liedjes schrijven
*** The Madd: The Madd Are Pretty Quick! Excelsior/V2.

Ook Nederlands kekste beatband, The Madd uit Rotterdam, lanceert op Lowlands een nieuw album en breekt met het eigen verleden. Waar Ongeneeslijk Beat (2007) louter covers van vergeten sixtiesliedjes bevatte, staan op The Madd Are Pretty Quick! ook vijf eigen composities, waarvan vier van de hand van drummer Slammin’ Marty Graveyard. Niet al die eigen liedjes kunnen zich meten met sprankelende, ‘geleende’ exemplaren als Good Evening Girl en War Or Hands Of Time, maar Step Into The Sun hoort tot de beste songs op het album, en van dat nummer kunnen ze toch maar mooi zeggen dat het van henzelf is. The Madd kan dus ook liedjes schrijven. Dat is een pre en goed om te weten, maar voor de totale luisterervaring maakt het eerlijk gezegd weinig uit: opnieuw een hartstikke leuke gitaarplaat, met de kanttekening dat The Madd live nog veel leuker en vooral krachtiger is.

Uitstapjes hebben Fruit Bats goed gedaan
**** Fruit Bats: The Ruminant Band. Sub Pop/Konkurrent.

Vier jaar lang stond de vanuit Seattle opererende band Fruit Bats min of meer op non-actief, omdat creatieve spil en enige vaste bandlid Eric D. Johnson even iets anders wilde. Hij speelde als tijdelijk bandlid mee met The Shins en Vetiver. Die uitstapjes hebben Johnson hoorbaar goed gedaan, want The Ruminant Band is een erg mooi, lucide album geworden, waarop we meer dan voorheen (de wederom nieuwe bandbezetting ten spijt) een echte band aan het werk horen. Johnson lijkt de meeslepende folkrockliedjes zo uit de mouw te schudden en echo’s van The Shins horen we ook, bijvoorbeeld in opener Primitive Man.

Menno Pot

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden