pop

*****..

HIPHOP VAN DE BETERE SOORT
Typhoon: Tussen Licht en Lucht. Top Notch/PIAS.

HIPHOP VAN DE BETERE SOORT
Hij heeft er de tijd voor genomen, Typhoon, de Zwolse rapper die in 2004 de Grote Prijs van Nederland won. Maar het resultaat is er dan ook naar. Tussen Licht en Lucht is een van de betere hiphopplaten dit jaar. Typhoon heeft een stem waar je even aan moet wennen: niet uitgesproken wild of onstuimig, soms zelfs wat vlak, maar altijd bevlogen en soulvol. Zijn wat ingehouden raps werken vooral goed dankzij de uitstekende productie van Dries Bijlsma, die zijn stadsgenoot en ook de bij deze opnamen betrokken Delic (Opgezwolle) in vindingrijkheid naar de kroon steekt. Het album bevat mooi verzorgde beats met soms ruimte voor een trompet en Fender Rhodes piano. Sprokkeldagen kent daarnaast een fraaie vocale bijdrage van Neske Beks.

HIPHOP VAN DE BETERE SOORT
Muzikaal rijk en afwisselend, terwijl ook Typhoons teksten met eenzelfde aandacht vervaardigd lijken. ‘Ik volg mijn eigen pad, mijn lot’, rapt hij in Applaus. ‘Sta jij open voor Ty of druk je meteen op stop?’ Wij staan er open voor, want zo veel goede hiphop viel er nog niet te horen dit jaar.

WAT AL TE GEZAPIG
*****

WAT AL TE GEZAPIG
Crowded House: Time On Earth. EMI.

WAT AL TE GEZAPIG
Sinds 1993 heeft Crowded House geen plaat meer uitgebracht, maar echt gemist hebben we ze niet. Oprichter Neil Finn liet met of zonder broer Tim nog regelmatig van zich horen en de ambachtelijke Beatle-eske muziek waar de band in uitblonk is in de huidige popmuziek voldoende vertegenwoordigd.

WAT AL TE GEZAPIG
Comeback plaat Time On Earth klinkt dan ook alsof die er altijd al geweest is. Aangename liedjes zonder regelrechte uitschieter, al is het blij opveren wanneer het intro van Even A Child opklinkt. Een gitaar zo laten sprankelen kan alleen Johnny Marr. De liedjes zijn ook verder mooi, en de productie is warm en helder, maar op den duur klinkt ook deze Crowded House wat al te gezapig. Typisch een singles band eigenlijk, waarvan een greatest-hits-compilatie in de collectie volstaat.

BANDJES-CHEMIE
*****

BANDJES-CHEMIE
Buffalo Tom:Three Easy Pieces. New West/Sonic Rendezvous.

BANDJES-CHEMIE
Ook de Amerikaanse gitaarband Buffalo Tom komt na jaren weer bij elkaar, en ook zij doen precies wat er te verwachten viel. De soulvolle rockstem van Bill Janovitz draagt opnieuw alle nummers. Maar Three Easy Pieces kent net dat beetje extra gedrevenheid dat de vroege Buffalo Tom platen wel hadden, en Janovitz’ latere werk niet. Blijkbaar heeft hij de bandjes-chemie nodig om het beste uit zichzelf te halen. En het afwisselen van zang met bassist Chris Colbourn werkt als vanouds ook goed. Geen van de liedjes springt eruit zoals in het verleden een nummer als Taillight Fades, maar vanaf opener Bad Phone Call weet je dat het goed zit, en is het uitkijken naar hun optreden 9 juli in de Amsterdamse Melkweg.

DANKZIJ EEN B-KANTJE
*****

DANKZIJ EEN B-KANTJE
The Traveling Wilburys: The Traveling Wilburys Collection. Rhino/Warner Music.

DANKZIJ EEN B-KANTJE
Jarenlang waren ze niet leverbaar, de twee platen die de ‘supergroep’ The Traveling Wilburys in 1988 en 1990 uitbracht. En we zouden bijna vergeten hoe leuk die platen eigenlijk waren. De band ontstond toen George Harrison om een B-kantje verlegen zat. Bij toeval kwam Harrison in contact met zowel Bob Dylan, Tom Petty, Jeff Lynne als Roy Orbison en al snel bleek er meer in te zitten dan één liedje.

DANKZIJ EEN B-KANTJE
Het spelplezier spat er nog altijd van af, en wat een genot Orbison nog zo te kunnen horen, vlak voor hij zou overlijden. Het eerste Traveling Wilburys werd zo succesvol, dat er in 1990 een vervolg kwam, zonder de overleden Orbison, maar met een zeer geïnspireerde Bob Dylan. Samen met een leuke dvd,samengesteld uit door Harrison geschoten videobeelden, vormen deze platen een verrassend leuke cd-box.Gijsbert Kamer

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden