Populariteit datingshows op tv is aan het afnemen

De Nederlandse geschiedenis van datingprogramma's op televisie begon in 1989 met Op goed geluk, een programma waarin een man en een vrouw onder het toeziend oog van Carry Tefsen met elkaar een afspraak maakten zonder elkaar te hebben gezien....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De liefdesshow is een populair genre onder programmeurs. Vooral SBS 6 houdt ervan; met Love, Exxen en Wereldvent zet het commerciële station hoog in op de aantrekkingskracht van naar liefde zoekende mannen en vrouwen. Het is de vraag of SBS 6 dat volgend jaar ook nog doet; de shows trekken vooralsnog weinig kijkers.

Love, dat SBS 6 van maandag tot en met donderdag vroeg in de avond uitzendt, bindt gemiddeld 200 duizend kijkers aan zich (bron: de dienst Kijk- en Luisteronderzoek van de NOS). Wereldvent, waarin Irene van de Laar op woensdagavond een studiogaste laat kiezen uit vier mannen, trekt 265 duizend kijkers. SBS 6' troefkaart, het in het hart van de zaterdagavond geprogrammeerde Exxen, kan de concurrentie met de andere netten niet aan: 155 duizend Nederlanders vinden de confrontatie tussen een jong stel en beider ex-geliefden het bekijken waard.

De enige nieuwe show die een redelijk aantal kijkers trekt, is te zien bij Veronica. Naar De Hunkering, gepresenteerd door Theo van Gogh, kijken 295 duizend mensen. Opvallend aan die kijkersgroep is de signatuur: Van Goghs avonturen in televisieland worden hoger gewaardeerd door linkse mensen dan door de rechts stemmende kijkers. Bovendien doet De Hunkering het goed bij hoger opgeleiden tussen de 25 en 35 jaar.

Dat geldt niet voor de liefdesshows van SBS 6. Love wordt vooral door laag opgeleide jongeren bekeken. Exxen is voornamelijk in trek bij zeer laag opgeleide vrouwen. En aan het kijkersprofiel van Wereldvent is opmerkelijk dat er evenveel mannen als vrouwen naar het programma kijken; dat de show is opgezet als een vrouwvriendelijke datingshow, is niet in de huiskamers overgekomen.

De tanende populariteit van liefdesshows wordt wellicht het best geschetst door de levensloop van Liefde op het eerste gezicht, dat tussen 1991 en 1997 door RTL 4 en Veronica werd uitgezonden. In het seizoen 1994-1995 keken 1,7 miljoen mensen naar de show op RTL 4. In 1995-1996, toen Liefde op het eerste gezicht naar Veronica was verhuisd, keken er 300 duizend mensen.

Nu zendt TV 10 herhalingen van deze shows uit op zaterdagavond om half acht. Vijftigduizend Nederlanders nemen de moeite ernaar te kijken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden