Populair Sinterklaasboek niet meer herdrukt - illustrator wil niet meer worden aangesproken op Zwarte Pieten

Het is één van de bekendste en best verkochte Sinterklaasboeken ooit: het prentenboek Sinterklaas van illustrator Charlotte Dematons.

Iñaki Oñorbe Genovesi
null Beeld
Beeld

Bekroond met zowel de prijs voor Mooiste Boekomslag als de Gouden Penseel, geëerd met tentoonstellingen in diverse musea en al jaren een klassieker onder Nederlandse en Belgische gezinnen met kleine kinderen. Maar nu heeft Dematons aan uitgeverij Lemniscaat dringend verzocht Sinterklaas, dat vrijwel overal is uitverkocht, niet meer te herdrukken. Ze kan er niet meer tegen om voor racist te worden uitgemaakt.

Dematons' meesterwerk bevat namelijk afbeeldingen van Zwarte Pieten. En daar wordt de 60-jarige Nederlandse illustrator naar eigen zeggen steeds vaker negatief op aangesproken. Tijdens bezoeken aan basisscholen wordt ze door tegenstanders van Zwarte Piet uitgescholden en beticht van discriminatie en racisme vanwege de inhoud van haar bekende prentenboek.

Voor de discussie

Tien jaar geleden tekende Dematons haar kijk- en zoekboek over Sinterklaas en het uitgebreide verhaal rond 5 december. Reuzenprenten zonder tekst, maar met beeldgrapjes, verwijzingen naar Spanje, hulp-Sinterklazen, verborgen sinterklaasliedjes en dus ook honderden Zwarte Pieten. Het was voordat de Zwarte Pietendiscussie in volle hevigheid zou losbarsten.

Dus ging het jarenlang vooral over Dematons fijne penseelstreken, ongelooflijke oog voor details en haar verrassende keuze om in haar prentenboek ook enkele kleurenpieten te tekenen. Lang voordat de Nederlandse kinderboekenschrijver Pimm Van Hest Pieten in alle kleuren van de regenboog liet opdraven in zijn boek De Pieten maken het bont of het Sinterklaasjournaal van de NTR zijn - alweer afgeschafte - gekleurde Pieten introduceerde.

Populair

Bijna 150 duizend exemplaren van Dematons' Sinterklaas gingen over de toonbank en noopten uitgeverij Lemniscaat telkens weer tot herdrukken. Ook verschenen een bijna net zo populaire grootformaat (maxi-editie) van het prentenboek en zelfs een vloerboek: een grote poster waarop kinderen de vrolijke Zwarte Pieten liggend kunnen bekijken.

Over de steeds fellere Zwarte Pietendiscussie? Daar wenste Dematons zich liever buiten te houden. Zoals ze ook nu haar beslissing om haar bestseller onder de sinterklaasboeken niet meer te laten herdrukken, niet verder wil toelichten. Bij uitgeverij Lemniscaat betreuren ze 'dat het allemaal zo is geëscaleerd' dat Dematons tot deze beslissing is gekomen. 'Ze wil niet meer aangesproken worden op haar Zwarte Pieten. Vandaar ook haar beslissing, waarvoor we alle respect hebben.'

Deze zaterdag protesteerden demonstranten alsnog in Dokkum tegen Zwarte Piet. 'No more blackface!' Friese tegendemonstranten lachen er schamper om: 'Ik kan dit niet verstaan hoor.'

Ruim honderd betogers tegen Zwarte Piet kwamen nooit aan bij de Sinterklaasintocht in Dokkum. Hoe wist het Friese anti-anti-Zwarte Piet-protest 'dat gedoe uit de Randstad' te weren? Een reconstructie.

Wordt Nederland echt zo uiteengereten door een kloof? Op basisschool De Schakel in Dokkum besloten ze het sinterklaasfeest te vieren zonder Zwarte Piet. 'Niemand zei: dit wordt ons opgelegd door de Randstad.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden