Popster Taylor Swift wint zaak tegen radio-dj die in haar billen kneep

De Amerikaanse popzangeres Taylor Swift (27) heeft gisteren de rechtszaak gewonnen tegen voormalig radio-dj David Mueller (55), die Swift in 2013 opzettelijk in haar billen kneep tijdens een fotomoment voor de aanvang van een concert in Denver. Na vier uur beraad gaf de rechtbank de zangeres gelijk. Swift ontving een symbolische schadevergoeding van 1 dollar. Dat was ook haar eis.

Taylor Swift op een foto uit 2016. Foto epa

De zangeres wilde met de aanklacht een voorbeeld stellen voor andere vrouwen 'die nog twijfelen om zich publiekelijk uit te spreken tegen soortgelijke schandelijke en vernederende acties'.

Wat gebeurde er vier jaar geleden?

Op 2 juni 2013 ging David Mueller, destijds dj bij het radiostation KYGO, samen met zijn vriendin op de foto met Swift. Op dat moment zou hij haar rokje opgetild hebben. 'Hij bleef aan mijn kont zitten', verklaarde Swift, 'zelfs toen ik weg probeerde te komen.' De zangeres schakelde de beveiliging in en Mueller werd meteen naar buiten gebracht. De dj, die het verhaal ontkent, werd twee dagen later ontslagen.

De advocaat van Taylor Swift wordt maandag bestormd door vertegenwoordigers van de media na de uitspraak van de rechter. Swift was zelf niet bij de uitspraak aanwezig. Foto reuters

Tegenaanval

In 2015 begon Mueller een rechtszaak tegen de zangeres. Hij stelde haar verantwoordelijk voor het ruïneren van zijn carrière en eiste een schadevergoeding van 3 miljoen dollar (2,6 miljoen euro). Swift ging een maand later in de tegenaanval; ze beschuldigde Mueller van aanranding. Afgelopen week begon het proces. Volgens de rechter konden Mueller en zijn advocaat niet bewijzen dat Swift persoonlijk uit was op het ontslag van de dj. Daarnaast concludeerde de jury dat Mueller de zangeres inderdaad onzedelijk betast had.

Om het geld was het de meervoudige Grammy-winnares niet te doen. Met 160 miljoen dollar was ze de best verdienende beroemdheid van 2016. Haar symbolische eis van 1 dollar is bedoeld om andere vrouwen te helpen wier stem gehoord moet worden. De zangeres erkent haar bevoorrechte positie. Niet iedereen is in staat zichzelf te verdedigen in de rechtszaal. 'Daarom doneer ik in de nabije toekomst aan meerdere organisaties die slachtoffers van seksueel geweld bijstaan in hun verdediging', schrijft ze in een statement.

Strijdvaardigheid

Op sociale media wordt de popster geprezen om haar strijdvaardigheid. Al eerder gaf Swift blijk van haar principes. In 2014 trok ze haar muziek terug van Spotify, omdat ze de vergoeding van 1 cent per gestreamde song belachelijk vond. Ook uitte ze in een open brief kritiek op de streamingdienst Apple Music, die gebruikers drie gratis maanden toegang aanbood. Gedurende die tijd ontvingen artiesten geen geld. Omdat ze het wilde opnemen voor beginnende muzikanten, stelde Swift haar album 1989 niet beschikbaar.

Foto epa
Foto afp