TV-RECENSIEHaroon Ali

Popster Rihanna gaf een wild feestje om de inclusiviteit te vieren, maar ze vergat de moslims

null Beeld
Haroon Ali

Dit zou eigenlijk een andere column worden. Ik wilde opschrijven dat Rihanna’s flitsende lingerieshow van haar modemerk Fenty een feestje van inclusiviteit was. In de Savage X Fenty Show (Vol. 2), die is te zien op Amazon Prime en een uur duurt, komt een parade van diversiteit voorbij, met vollere vrouwen (Lizzo), leeftijdloze vrouwen (Demi Moore), transvrouwen (Indya Moore) en panseksuele vrouwen (Cara Delevingne). Mensen van kleur staan op de voorgrond, en zelfs de mannelijke dansers hebben niet allemaal een sixpack. Rihanna deed dus alles goed wat Victoria’s Secret fout deed.

Maar toen ontdekten moslims dat het nummer Doom van Coucou Chloe, dat rond de 46ste minuut wordt ingezet, een sample bevat van een hadith, een van de overgeleverde uitspraken van de profeet Mohammed. Deze specifieke hadith gaat over de dag des oordeels. De tekst is echter onherkenbaar verknipt, dus het heeft niet meer dezelfde lading. Ook is de stem van de imam die dit reciteert zo vervormd dat hij, bot gezegd, klinkt als een smurf die vrolijk meezingt met The Prodigy. Maar de keuze voor dit nummer, nota bene in een lingerieshow, kwam de popdiva duur te staan. ‘Rihanna is cancelled’, was het sentiment op sociale media.

Rihanna en haar modellen tijdens de Savage X Fenty Show. Beeld Amazon Prime Video
Rihanna en haar modellen tijdens de Savage X Fenty Show.Beeld Amazon Prime Video

De controverse past in een lange traditie van artiesten die religieuze symbolen gebruiken in hun muziek en optredens; soms ter provocatie, vaak ook als eerbetoon. Denk aan Madonna, die tijdens een performance van Live to Tell aan een kruis hing, met een doornenkroon op haar hoofd. Er was eind jaren negentig ook ophef over haar nummer Shanti-Ashtangi, dat in feite een hindoeïstisch gebed is met een vette dancebeat en scheurende gitaren eronder. Toen ze dat lied live vertolkte met Indiase gezichtsversiering, werd ze niet alleen beticht van blasfemie, maar ook van culturele toe-eigening.

Maar Rihanna wilde moslims helemaal niet opjutten. Sterker, ze had geen idee dat Doom een religieuze ondertoon had. De vraag is of ze zich überhaupt heeft bemoeid met de soundtrack van haar show. Toch verontschuldigde Rihanna zich dinsdag op Instagram voor deze ‘onbedoelde, maar stomme’ fout. ‘Het doet me verdriet dat we zo veel islamitische broeders en zusters hiermee hebben gekwetst. Ik heb respect voor God en alle religies, dus we hadden dit nummer nooit mogen gebruiken.’ Haar team is van plan de show aan te passen en het gewraakte nummer te verwijderen.

Ook producer Coucou Chloe ging door het stof op Twitter. ‘Doom bevat samples uit baile funk-tracks die ik online had gevonden. Ik besefte destijds niet dat de tekst een islamitische hadith is. Ik neem de volledige verantwoordelijkheid en we zullen de track van alle streamingplatforms verwijderen.’

Voor veel moslims is daarmee de kous af, maar anderen blijven Rihanna islamofobisch noemen, want in 2013 poseerde ze ook al te verleidelijk voor een moskee in Abu Dhabi, al droeg ze een hijab. Ik heb Doom ondertussen op repeat staan, voordat deze energieke knaller wordt gewist uit de muziekgeschiedenis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden