Poppodium Tivoli lonkt naar centrum in Almere

Het Utrechtse poppodium Tivoli wil een popzaal beginnen in Almere. Het nieuwe Tivoli zou deel uit moeten maken van het Urban Entertainment Center, een centrum in het hart van Almere dat ook plaats gaat bieden aan winkels, een parkeergarage en een theater....

In het complex is ruimte voor een café, een grote en een kleine zaal. Tivoli wil in beide zalen popconcerten programmeren.

Tivoli's interesse voor een nieuwe locatie heeft, volgens Dick te Winkel die volgend jaar afscheid neemt als directeur van het Utrechtse poppodium, geen gevolgen voor de samenwerkingsplannen met Muziekcentrum Vredenburg. Augustus dit jaar koos de gemeente Utrecht na een referendum voor een vergaande herinrichting van het stationsgebied. Zowel Tivoli als de Stichting Jazz Utrecht (SJU) als Muziekcentrum Vredenburg zullen vanaf 2004 onder één dak verblijven.

Te Winkel: 'Dat gaat nog gewoon door. Tivoli Almere komt er als filiaal bij en zal op de meeste fronten een zelfstandig popcentrum worden. In financieel en juridisch opzicht staat het popcentrum los van Tivoli Utrecht.'

Ook de programmering van Tivoli Almere gaat er anders uitzien dan in Utrecht. Om een jonger publiek te bereiken krijgen hiphop, R en B en reggae meer de aandacht. Op een aantal gebieden zal er tussen de twee podia wel worden samengewerkt.

Of het directeurschap van Tivoli Almere een gedroomde baan voor hem zou zijn, laat Te Winkel in het midden. 'Ik zeg er op voorhand geen nee tegen'.

Dat alles natuurlijk alleen maar als de wensen van Tivoli doorgang vinden. Want behalve het Utrechse poppodium heeft ook discotheek Eindelijk in Almere samen met Broos Schnetz en Henk Westbroek van het Utrechtse café Stairway to Heaven een plan bij de gemeente Almere ingediend. Zij willen in de grote zaal een discotheek en de kleine zaal inruimen voor popoptredens.

Een saillant detail. Want Leefbaar Utrecht, de partij waar Henk Westbroek indertijd deel van uitmaakte, stak in 1998 een stokje voor de toenmalige uitbreidingsplannen van het Vredenburg Muziekcentrum. Dat betekende meteen ook een streep door de verhuisplannen van Tivoli. Toen al bestonden er plannen om Tivoli samen te voegen met Vredenburg.

Te Winkel beweert geen gevoelens van ongenoegen te koesteren, mocht zijn vroegere politieke tegenstander Westbroek zijn plannen andermaal dwarsbomen. Te Winkel: 'Ach, we leven in een vrije martkteconomie.'

De gemeente Almere zal in december bekendmaken welk plan het kiest. Het nieuwe Urban Entertainment Center moet in het voorjaar van 2003 af zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden