Pop-cd's

*****..

Gijsbert Kamer

Krijsende Axl Rose in hardrockclichés
Guns N’ Roses: Chinese Democracy. Geffen/Universal.

Krijsende Axl Rose in hardrockclichés
Hij is dan toch verschenen. Chinese Democracy, de eerste plaat met nieuwe songs van Guns N’ Roses sinds het tweeluik Use Your Illusion uit 1991. Behalve zanger Axl Rose is er geen oorspronkelijk bandlid meer over, en dat hoor je meteen. Maar liefst vijf gitaristen moeten het gitaarwerk van Slash doen vergeten, en veertien studio’s versleet Rose de afgelopen vijftien jaar (in 1993 verscheen er nog wel een coverplaat van de band). Alles aan de plaat is overdadig tot op het pompeuze af. Geen bezwaar voor de liefhebbers wellicht, maar het is moeilijk om in alle bombast een origineel liedjesidee te ontwaren.

Krijsende Axl Rose in hardrockclichés
Shackler’s Revenge is het sterkst, omdat Guns N’ Roses hier als een hechte rockband klinkt. Naarmate het album vordert, komen er echter steeds meer ballades voorbij die op het lachwekkende af zijn volgestopt met onnodige orkestpartijen en elektronica. Dieptepunt is de beroemde I Have A Dream-speech van Martin Luther King in Madagascar. Een nummer dat gevolgd wordt door This I Love, een ballad op z’n Guns N’ Roses best, of ergst zo u wilt. Het hangt zoals de meeste nummers hier van allemaal hardrockclichés aan elkaar. Dat doet de nieuwe AC/DC ook, maar daar hoor je nog een echt bandje lekker spelen. Hier hoor je vooral een krijsende Rose die nog maar net boven de door hemzelf gewenste anonieme geluidsmuur uitkomt.

Eerder curieus dan funk
*****

Eerder curieus dan funk
Diverse artiesten: Dutch Rare Groove, Volume 2. Sonic Scenery.

Eerder curieus dan funk
Een mooi idee van funk-connaisseur Sjeng Stokkink, drie jaar geleden, om eens te gaan graven in de Nederlande funk- en soul geschiedenis. Artiesten als Jerry van Rooyen en Hans van Hemert bleken vroeger ineens behoorlijk te swingen, terwijl vergeten namen als Oscar Harris, Big John Russell en Billy Jones met hun bijdragen schreeuwden om meer.

Eerder curieus dan funk
Dat is er gekomen. Dit tweede deel kent een paar dezelfde artiesten, maar Stokkink is nog dieper gaan graven, en kwam uit bij albumartiesten als Spin en Solution die je eerder met symfonische rock dan met funk zou associëren. Hun bijdragen zijn eerder curieus dan dat ze echt een bijdrage vormen aan de Nederlandse funkgeschiedenis. Ook Thijs van Leers Street Rondo doet de dansvloer niet echt vol lopen. Maar wel weer leuk, zo’n Hey Mama van Limousine – ooit de band van Patricia Paay, zo lezen we in de opnieuw zeer inzichtelijke liner notes van Stokkink.

Eerder curieus dan funk
Meer van deze lekkere deunen en wat minder jazzrock een volgende keer. En wat de meerwaarde is van een hele cd met bewerkingen van hedendaagse danceproducers wordt ook nu niet duidelijk. Als bewijs dat de originelen zich goed laten samplen in onontkoombare hedendaagse dansmuziek, faalt het experiment in elk geval.

Het allermooiste soulcadeau
*****

Het allermooiste soulcadeau
Diverse Artiesten: Take Me To The River. Kent/Munich.

Het allermooiste soulcadeau
Het mooiste soul-cadeau dat u zich kunt wensen, de beste compilatie met klassieke southern soul dit jaar verschenen, dat is Take Me To The River. Drie cd’s gestoken in een prachtig vormgegeven boekwerkje met schitterende foto’s om over de muziek nog maar te zwijgen.

Het allermooiste soulcadeau
Chronologisch wordt vanaf William Bells You Don’t Miss Your Water uit 1961 de mooiste, diepste soulballades voorbij zoals die tot 1977 werden opgenomen in het zuiden van de Verenigde Staten.

Het allermooiste soulcadeau
Southern Soul heet deze fraaiste aller soulvarianten, en hoewel er al talloze compilaties van bestaan, ook op het Britse Kent label dat verantwoordelijk is voor deze uitgave, valt er hier ook voor ingewijden veel te ontdekken. Van de 75 liedjes is er geen een minder dan perfect te noemen. Klassiekers van Aretha Franklin en Al Green zijn er te vinden naast obscuriteiten van Maurice & Mac, Jimmy Hughes en Chuck Brooks. Bekend en onbekend volgen elkaar op alsof het ooit zo bedoeld is. Gijsbert Kamer

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden