Pompidou popt-up buiten Parijs

Het Centre Pompidou is op de exporttour. Onlangs werd bekend dat het Parijse museum verschillende pop-updependances door heel Frankrijk gaat oprichten. Het is de bedoeling dat de gebouwen vier jaar geopend zullen blijven. Er zullen delen van de collectie in worden ondergebracht.

De karakteristieke gevel van het Centre Pompidou in Parijs.Beeld AFP

Het 'Pompidou' wil met deze tijdelijke buitenposten zijn aanwezigheid in Frankrijk verstevigen. Hoeveel steden eraan zullen deelnemen is nog onduidelijk. Gemeenten kunnen zich komende tijd inschrijven om zich kandidaat te stellen.

De pop-ups passen in een grotere strategie van het Pompidou om zijn rijk drastisch te vergroten. Vorig jaar maakte het Parijse museum al bekend in het Spaanse Málaga een dependance te openen. Verwachte hoeveelheid bezoekers: 250 duizend. Verwachte opbrengst voor de stad en het museum: 18 miljoen euro. De tentoonstellingsruimte, de eerste vestiging van het Parijse kunstcentrum in het buitenland, krijgt op het dak een karakteristeke glazen kubus. Het zal negentig werken uit de Pompidou-collectie permanent tonen en ruimte bieden aan tijdelijke tentoonstellingen. De opening wordt volgende maand verwacht.

Daarmee houdt het niet op. Directeur van het Pompidou, Alain Seban, lanceerde in 2012 het plan voor een netwerk van 'tijdelijke Centres Pompidou'. Hoewel nog in een embryonaal stadium, heeft het museum de intentie om uit te breiden naar Brazilië, Rusland, India en China. Deze BRIC-landen staan door hun toenemende economische belang hoog op de lijst. Pei Jinmei, directeur van de Today Art Group in Peking, gaf te kennen met het Pompidou 'de nieuwe, groeiende markt te willen ontwikkelen die door China's honger naar klassieke kunst is ontstaan'.

Het Centre Pompidou werd in 1977 geopend in de Parijse wijk Beaubourg, vlakbij Les Halles. Het uitzonderlijke gebouw, dat binnenstebuiten lijkt gedraaid (alle leidingen zijn zichtbaar; de roltrap hangt buiten) heeft een collectie van 100 duizend werken, voornamelijk moderne en hedendaagse kunst. Het trok vorig jaar 3,5 miljoen bezoekers.

De eerste stappen buiten Parijs zette het museum in 2010 met het satelietmuseum Pompidou Metz. Het museum moet daarna de smaak te pakken hebben gekregen. Ruim een jaar later trok het Pompidou het land door met een tijdelijke tentoonstellingruimte, een musée mobile. In de Franse provincie verschenen circustent-achtige constructies die voor de duur van drie maanden in de stadscentra van onder andere Chaumont, Le Havre, Cambrai en Nantes werden opgebouwd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden