PolyGram koopt groot filmarchief van Fransen

Het muziek- en filmconcern PolyGram telt 450 miljoen gulden neer voor de rechten op ruim duizend films uit de boedel van de Franse staatsbank Crédit Lyonnais....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

Het bedrijf - dat begin jaren negentig zijn entree maakte op de bijzonder competitieve filmmarkt en in die sector nog steeds geen winst weet te maken - verdrievoudigt met de aankoop zijn filmarchief. Een belangrijk deel van de films is onmiddellijk beschikbaar voor distributie via video en tv.

Een uitgebreide filmbibliotheek is volgens analisten een must voor een zichzelf respecterend filmbedrijf. De verkoop van nieuwe titels aan tv-stations wordt doorgaans gekoppeld aan de afname van een aantal oude films. Polygram, 75 procent in handen van Philips, rondt de aankoop naar verwachting begin 1998 af.

Het gaat om een kwalitatief goede filmportefeuille met bijvoorbeeld 32 films die acht Academy Awards (Oscars) in de wacht sleepten. Veel van de films zijn overigens al op tv te zien geweest.

Dit jaar heeft Polygram in ieder geval één kassucces: Mr Bean was tot op heden al goed voor 200 miljoen dollar over de hele wereld. Daarnaast zijn echter ook een paar films geflopt.

Polygram neemt de filmcatalogus over uit handen van het Franse Consortium de Realisation (CDR), een instelling die de Franse regering twee jaar geleden oprichtte om belangen van het noodlijdende Crédit Lyonnais over te nemen. Er waren zeker twintig geïnteresseerde partijen.

Om de filmrechten is flink gevochten. De waarde van de aangekochte filmrechten is de afgelopen jaren flink gestegen doordat er steeds meer tv-stations komen. De collectie is een erfenis van de dramatisch afgelopen avonturen van Crédit Lyonnais in de filmindustrie. De bank kocht in de jaren tachtig her en der rechten en financierde in 1990 de overname van de Amerikaanse filmstudio MGM door de omstreden Italiaanse zakenman Giancarlo Parretti.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden