Politiepet is symbool neutrale ambtenaar

'DIE pet past ons allemaal' is de slagzin waarmee de Nederlandse politie sinds jaar en dag personeel werft. De gedachte achter de campagne is sympathiek: iedere sollicitant met voldoende aanleg is van harte welkom bij de politie - ongeacht diens geslacht, godsdienstige of politieke overtuiging, etnische herkomst of seksuele geaardheid....

Tegelijk gaat de campagne in tegen het hardnekkige, sinds de provo-tijd wijdverbreide idee dat de politie een reactionair bolwerk is, waar alleen rechtse, blanke mannen met snor en halflang haar thuishoren die hun kantoor behangen met centerfolds uit Playboy.

De politiepet, zo wist het reclamebureau, dekt alle groeps- en standsverschillen toe en maakt de politiebeambte - wat ook diens persoonlijke achtergrond mag zijn - tot de van verre herkenbare, fiere beschermer van onze liberale rechtsstaat. Een betrokken burger in uniform eigenlijk, die pal hoort te staan voor iedere inbreuk op de rechtsorde, en bij conflicten tussen burgers namens de gemeenschap als onpartijdig bemiddelaar tussenbeide komt.

Hoofdcommissaris G. Horstmann uit Flevoland denkt er anders over. Als het aan hem ligt, mogen politiemensen binnenkort zelf uitmaken wat ze op hun hoofd zetten. Een hoofddoekje, een tulband, een keppeltje, als het aan Horstmann ligt moet het allemaal kunnen in de multiculturele samenleving die hij een warm hart toedraagt: 'Je moet als politie een afspiegeling van de samenleving zijn.'

Op het oog is het een sympathiek idee: waarom mogen politiemensen niet zelf uitmaken met welk hoofddeksel ze hun godsdienstige overtuiging tot uitdrukking willen brengen, net als iedere andere burger in dit vrije land? Was het maar zo simpel. De ogenschijnlijke ruimdenkendheid van Horstmann betekent in feite een inbreuk op onze vrije, seculiere samenleving. Die vrije samenleving staat en valt namelijk bij een strikte scheiding van kerk en staat.

Alleen zo kan recht worden gedaan aan het vereiste respect voor de persoonlijke levenssfeer van alle burgers - óók degenen die op religieuze gronden de scheiding van kerk en staat of zelfs de vrije samenleving afwijzen. Daarom mogen politieambtenaren die beroepshalve met burgers in aanraking komen, nooit of te nimmer opzichtig te koop lopen met hun geloofsovertuiging. De burgers met wie ze te maken krijgen mogen dat natuurlijk wél.

Allemaal gesneden koek voor de groeiende groep vooruitstrevende Nederlanders die niet gecharmeerd is van het bij de politieke elite heel populaire, maar intellectueel krakkemikkige multiculturalisme. Maar ook voorvechters van de multiculturele droom horen eigenlijk helemaal niet blij te zijn met het initiatief van Horstmann. Ook zij moeten het immers uiteindelijk hebben van het in ons rechtsbestel gegarandeerde waardenpluralisme: het idee dat de overheid zich op het gebied van godsdienst en levensovertuiging terughoudend en tolerant dient op te stellen.

Overheidsdienaren, en zeker politieagenten die tot taak hebben conflicten op te lossen, dienen de neutraliteit die van de overheid verwacht mag worden, nadrukkelijk uit te dragen. Niet alleen hoofddoekjes, maar ook Ajax-petjes zijn voor de politie daarom uit den boze.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden