Politieke kopstukken ‘gebruiken’ Franse media

Ha, leuk een huiszoeking op de redactie van onze krant! Als ze komen, geven we ze een borrel. O ja, en we zorgen er voor dat we ons bewijsmateriaal hebben vernietigd....

Fokke Obbema

Het satirische weekblad Le Canard Enchainé maakt zich vrolijk over het voornemen van de Franse regering terug te slaan naar de pers. Premier Dominique de Villepin kreeg de afgelopen weken bijna dagelijks onthullingen om de oren. Die hadden gemeen dat zij hem in een kwaad daglicht plaatsten in de affaire-Clearstream: hij zou een generaal van de geheime dienst hebben opgedragen zijn politieke rivaal, Nicolas Sarkozy, onderuit te halen.

Om tegengas te geven, heeft Villepin de minister van Justitie gelast onderzoek te doen naar de lekken – er is immers sprake van ‘schending van het geheim van het vooronderzoek’. De verwachting is dat het dagblad Le Monde en de weekbladen Le Canard Enchaîné, L’Express en Le Point op de korrel worden genomen.

Hoofdredacteur Jean-Marie Colombani van Le Monde reageerde minder vrolijk. In een commentaar op de voorpagina bracht hij ‘onze lezers’ op de hoogte van de mogelijkheid dat er weleens een huiszoeking bij hun krant zou kunnen plaatsvinden. Maar wij gaan door met het brengen van ‘de waarheid’, verzekerde Colombani, ‘omdat dat de beste manier is onze vrijheden, die ook de uwe zijn, te verdedigen.’

Dat klonk heel principieel, maar Le Monde deed wel iets meer dan alleen maar de waarheid brengen. De krant koos voor een anti-Villepin-koers. Daarvan draagt het commentaar van Colombani de sporen. Hij hekelt niet alleen het onderzoek naar de lekken, maar veel algemener ‘de manier van regeren’ van Villepin. Daar heeft de hoofdredacteur al ‘twijfels’ over sinds de crisis rond de voorsteden in november. Wie zich in deze Clearstream-tijden zo tegen Villepin keert, belandt al snel in het kamp van diens vijand, Sarkozy.

Dat is vooral pikant, wanneer de off the record-bewering van journalisten bij andere media serieus wordt genomen dat Le Monde bij zijn onthullingen in de Clearstream-zaak hulp heeft gekregen van Sarkozy. Onder Colombani heeft de voorheen linkse Le Monde een beweging naar rechts gemaakt. Bij de verkiezingen van 1995 steunde de krant de liberaal Edouard Balladur. Diens steun en toeverlaat heette Sarkozy.

Colombani wijst op een andere mogelijke bron. Hij schrijft ‘goede redenen’ te hebben dat Villepin denkt dat de krant een verbond met de onderzoeksrechters in de Clearstream-affaire heeft gesloten. Listig, via de premier, leidt hij zo de aandacht van Sarkozy af. Dat die laatste heel goed over de ins en outs is geïnformeerd, lijdt geen twijfel. Als minister van Binnenlandse Zaken en dus ‘eerste smeris van Frankrijk’ kan hij via politiekanalen en inlichtingendiensten veel te weten komen.

Is hij de bron van Le Monde, dan wordt pas goed duidelijk hoe spijkerhard Villepin en Sarkozy, de nummer één en twee van de regering, tegen elkaar tekeer gaan. Eerst laat Villepin een generaal van de geheime dienst een onderzoek naar geheime bankrekeningen van Sarkozy doen. Die laatste komt daar achter. Wanneer dat onderzoek niets oplevert, levert Sarkozy de media de bewijzen dat Villepin achter een complot zit om hem onderuit te halen. De premier wordt daarop in de pers gevierendeeld en hoopt nu met zijn tegenonderzoek naar de bronnen van journalisten aan te tonen dat Sarkozy net zo laag tegen hem complotteert.

Of het echt zo in elkaar zit? Wellicht gaat het rechterlijk onderzoek naar de bronnen van de media duidelijkheid bieden. Dat kan ‘de waarheid’ net zozeer dienen als de onthullingen van Le Monde.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden