Politie onthult verzoeken aan Hyves en Hotmail

De politie Limburg-Zuid heeft tussen 2009 en 2011 164 keer bij Microsoft (Hotmail) en Hyves gevraagd om gegevens van gebruikers. Dat blijkt uit een overzicht dat de digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom (BOF) kreeg na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur.

null Beeld

BOF is verbaasd dat de Limburgse politie de gegevens wél heeft verstrekt, omdat andere politiekorpsen en staatssecretaris Fred Teeven (Justitie) dat tot dusver weigeren. Inzicht geven in de mate waarin opsporingsautoriteiten communicatie via nieuwe media volgen is niet in het belang van de opsporing, aldus Teeven.

Onderzoeker Rejo Zenger van BOF meent dat de informatie van de Limburgse politie niks geheimzinnigs bevat. Volgens hem is er ook voor andere politiekorpsen en de staatssecretaris geen reden meer om cijfers geheim te houden. 'Wij vinden het belangrijk dat openbaar wordt hoe vaak de politie onze gegevens opvraagt bij bedrijven als Facebook en Twitter.'

De Limburgse politie was vanwege opsporingsonderzoek bijvoorbeeld benieuwd naar de identiteit van gebruikers van bepaalde accounts en met wie ze contact hebben. In sommige gevallen werd gevraagd om de recente gebruiksgeschiedenis te bewaren (bevriezen).

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden